четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Кантучини - with lovе




Кантучини - with lovе


                                                                                                        Продукти

165 гр. захар
3 яйца
250 гр. брашно
1 бакпулвер
50 гр. лешници
50 гр.бадеми
50 гр. сушени смокини
50 гр. стафиди
1 к.л. канела
1 к.л. сух джинджифил
1 ванилия
3 с. л. олио

Източник http://alia.tropot.net/2011/11/22/christmas-cantuccini/



Начин на приготвяне

В купа  разбийте с миксер за 2 мин. яйцата със захарта. Сложете олиото и разбъркайте.  Добавете  брашното с бакпулвера, ванилията  и  джинджифила. Накрая  сложете нарязаните на дребно сушени плодове и нарязани на едро ( предварително запечени ) ядки. Замесете меко тесто.
Разделете тестото на три  части и оформете  дълги и тесни рулца. Поставете ги в правоъгълна тава( върху пекарска хартия) и изпечете в предварително загрята фурна за 25 мин. на 170 градуса до златисто. Оставете готовите рулца да  се охладят 10 минути , като леко напръскайте с вода рулцата и покрйте с кърпа. След това нарежете на тънки филийки или по диагонал на широки 5 мм. Наредете филийките легнали отново в тавата и  запечете на 150 градуса за още 10 – 15 мин. или докато придобият приятен загар. Колкото са по тънки и колкото повече ги печете, толкова по-твърди и хрупкави  ще станат.Това е въпрос на предпочитание. Ами това е, невероятно вкусни и ефектни хрупкави бисквитки, или както още са известни – италиански бишкоти.

       Честит Празник приятели! Който и да сте избрали, важното е да е с любов!
Cantuccini with love


понеделник, 11 февруари 2013 г.

Сочен сладкиш с ябълки и касис


Сочен сладкиш с ябълки и касис

 Една рецепта - два сладкиша

Сочен сладкиш с ябълки и касис
Мини крембъли с ябълки, касис и мед
Продукти
1/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
½ к.л. канела
2 яйца
2 с.л. олио
1/3 ч.ч.сладкарска сметата
6 големи ябълки
100 гр. касис( замразен)
За глазурата:
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
50 гр. разтопено масло
1 ванилия/ есенция ром
  Основната рецепта за този сладкиш е на  Елена от„ Кулинарни Страсти”. Ето и линк към оригиналната рецепта
http://kulinarnistrasti.blogspot.com/2012/10/blog-post_23.html

                                             Начин на приготвяне   

От посочените продукти може да приготвите два десерта.
Първият е настоящия "Сочен сладкиш с ябълки и касис", а  за да приготвите "Мини крембъли с ябълки, касис и мед" - използвате за основа сочния сладкиш, с добавка маслени трохи и мед,  ето линк към рецептата  
 http://mishelsbakery.blogspot.com/2013/02/blog-post.html
 
Сочен сладкиш с ябълки и касис
      1.       В купа смесете захарта, брашното, бакпулвера и солта.
2.  В друга купа разбийте с миксер  яйцата, сметаната, олиото и канелата.
3.  Постепенно към яйчената смес добавете сухите съставки.
4.  Почистете и обелете ябълките. Нарежете на тънки ивици и смесете с тестото. Накрая добавете към сместа измитите, подсушени и набрашнени плодове касис.
5.Постелете дъното и стените на правоъгълна тавичка с пекарска хартия,( аз използвах правоъгълна форма с размери 25/11 и вис. 7 см. ), намаслете добре и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете за  -60мин.
 6.   Глазурата се приготвя като смесите яйцето, захарта и добавите разстопеното, но не горещо  масло. Извадете сладкиша и намажете с глазурата. Върнете отново във фурната и изпечете за 15 мин.

 

     7. Готовият сладкиш оставете да изстине напълно и тогава го извадете от формата(тавичката), отстранете хартията,ако има такава и сложете в табла, но не обърнат, а с глазурата нагоре.Поръсете с пудра захар( пожелание)

Мини крембъли с ябълки и касис (една рецепта - два десерта).



Мини крембъли с ябълки, касис и мед


 Една рецепта - два десерта!

Мини крембъли с ябълки и касис

Сочен сладкиш с ябълки и касис
Продукти
1/3 ч.ч. захар            
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол

½ к.л. канела
2 яйца
2 с.л. олио
1/3 ч.ч. сладкарска сметана
6 големи ябълки
100 гр. касис( замразен)
За глазурата:
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
50 гр. разтопено масло
1 ванилия/ есенция ром
 
За маслените трохи
5 с. л. масло( маргарин)
5 с. л. брашно
5 с. л. пудра захар
5 с.л корнфлейкс( може и повече)
½ к.л. куркума( или жълта сладкарска боя)
3 с.л. овесени ядки( пожелание)
 -за декорация – мед и пудра захар

  Основната рецепта е на  Елена от„ Кулинарни Страсти”. А, аз инспирирана от нея приготвих тези два десерта. Ето и линк към оригиналната рецепта http://kulinarnistrasti.blogspot.com/2012/10/blog-post_23.html

Начин на приготвяне

От посочените продукти може да приготвите два десерта.
Първият е  Сочен сладкиш с ябълки и касис ето  линк към рецептата.

http://mishelsbakery.blogspot.com/2013/02/blog-post_11.html

  За да приготвите мини крембъли - използвате за основа сочния сладкиш, с добавка маслени трохи. 
Мини крембъли с ябълки и касис

  1.   В купа смесете захарта, брашното, бакпулвера и солта.
2. В друга купа разбийте, за кратко с миксер  яйцата, сметаната, олиото и канелата.         
3. Постепенно към яйчената смес  добавете сухите съставки.
4. Почистете и обелете ябълките. Нарежете на тънки ивици и смесете с тестото. Накрая добавете към сместа измитите,подсушени и набрашнени плодове касис.
5. Постелете дъното и стените на правоъгълна тавичка с пекарска хартия,( аз използвах правоъгълна форма с размери 25/11 и вис. 7 см. ), намаслете добре и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете за  -60мин.
6.
Глазурата се приготвя, като смесите яйцето, захарта и добавите разстопеното, но не горещо  масло. Извадете сладкиша и намажете с глазурата. Върнете отново във фурната и изпечете за 15 мин.
7. Готовият сладкиш оставете да изстине напълно и тогава го извадете от формата(тавичката), отстранете хартията,ако има такава и сложете в табла, но не обърнат, а с глазурата нагоре.Поръсете с пудра захар( пожелание)

8. За маслените трохи – смесете всички продукти в купа и бързо ги стрийте на трохи с пръстите си.

9. Вече охладеният сладкиш (престоял поне 2 часа на студено), нарежете на филийки и оваляйте от всички страни с маслени трохи. След това наредете филийките в тавичка (постлана с пекарска хартия и намаслена) и запечете за 30 мин на 200градуса. След като изстинат десертите, намажете с мед или поръсете с пудра захар.
  Резултатът е мини десерт с много хрупкава маслена коричка отвън и много сочен мек и плодов пълнеж отвътре. Този сладкиш ме спечели с малкото количество брашно, защото когато го хапвам, усещам само плодове с вкус на масло,а корнфлекса му придава много приятен хрупкав вид.



                                                                Да ви е сладко:)