Орехови бисквити с черен шоколад , кокосови стърготини и сушени кайсии
продукти
за 25 броя
За ореховите бисквити:
100гр. бяло брашно
100гр. пудра захар
150гр. едро смлени орехи
1 пак. Ванилова захар
100гр. краве масло/ маргарин
100гр. кокосови стърготини
½ к.л. бакпулвер
за глазурата:100гр. пудра захар
150гр. едро смлени орехи
1 пак. Ванилова захар
100гр. краве масло/ маргарин
100гр. кокосови стърготини
½ к.л. бакпулвер
200 гр. черен шоколад
50мл. прясно мляко
за декорация
100гр. сушени кайсии
100гр. кокосови стърготини
Начин
на приготвяне
1.
Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера,100гр. кокосови стърготини, ядките, захарта
и ваниловата захар. Разбъркайте с дървена бъркалка за да се смесят сухите
съставки.
2.
След това добавете маслото(маргарина), на стайна температура, добавете водата,
при нужда и още малко от нея ( ако слагате масло) ,или ако използвате маргарин
не прибавяйте вода въобще, тъй като в него се съдържа достатъчно.
3
Съберете съставките на топка, без да
месите продължително. Поставете тестото върху парче стреч фолио, разплескайте
го на диск, увийте и сложете в хладилника да се стегне (най малко за 1 час).
4.Разделете
вече охладеното тесто на две части. Едната част приберете в хладилника, а
другата подгответе за работа ето как:
5.. Върху набрашнен плот разточете стегнатото тесто на кора с дебелина 5 мм . Изрежете
кръгчета с диаметър 4 см ( може да използвате ринг или малка чашка за кафе) и
ги сложете в застлана с хартия за печене тава. Покрийте тавата със стреч фолио
и сложете в хладилника да се стегнат (приблизително 15 – 20мин.). Целта е
бисквитките да запазят максимално
формата си при печене, като ги сложите добре охладени в силно загрята фурна. Повторете
процеса с останалата част от тестото.(Идеята е докато работите с едната част от
тестото , останалата да остане стегната, по този начин тестото е гладко, не лепне и е по- лесно за
моделиране).6. Сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна, намалете я на 180 градуса и печете 8-10 до 12 минути.
7. Изчакайте леко да се охладят, извадете ги от тавата и охладете окончателно върху решетка.
Препоръчително
е бисквитките да се глазират на следващия ден или най – малко 1 - 2 часа, след като са били изпечени.
Приготвяне
на глазурата:
1. Загрейте на котлона,( на водна баня), млякото в малка касерола.
След като се затопли прибавете шоколада, начупен на малки парченца и бъркайте енергично, до
образуването на рядък крем. Махнете от
котлона и глазирайте бисквитите, докато
е още горещ шоколадовия крем, (при нужда, ако се сгъсти при работа, върнете го
обратно на котлона да се разтопи отново).2. Сипете шоколада в голяма чиния и потапяйте бисквитките само от едната страна 3. Внимателно поставете покритите с шоколад бисквити да изсъхнат върху решетка ( под решетката сложете стерч фолио или хартия за печене, така падналия шоколад, може да използвате отново).
След
като изсъхнат напълно шоколадовите бисквитки декорирайте с кокосови стърготини
и нарязани на много- дребно сушени кайсии.
Бисквитките са най- вкусни на следвашия ден след
приготвянето им, разбира се с чаша ароматно кафе :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар