Орехов кейк с черен чай, мляко и мед
Продукти
1 ч.ч. прясно мляко
2. пак. черен ароматен чай (аз използвах PG tips tea)
100 гр. мед
50 гр. кафява захар Мусковадо ( или бяла, кристална захар)
2к.л. разстопено, но леко охладено масло
(или олио)
2 ½ ч.ч. брашно
2 к.ч. бяла, кристална захар
1 бакпулвер
1ч.ч.. орехи
1 ч.л. канела
1 ванилия
настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
1.
Пригответе силен и ароматен английски
чай. Смесете 1ч.ч. горещо мляко с 2 пакетчета черен чай. Прибавете към чая меда и кафявата
захар и оставете да се разстопят. Охладете чая ,на стайна температура, за около 15 мин.
2. Сложете в купа охладения чай. Към него, при
непрекъснато бъркане с миксер, добавете
2к.ч. захар и течното, охладено масло, (разбивате 5-6 мин.). След това, към сместа, прибавете настърганата лимонова кора , пресятото брашно, смесено с
бакпулвера , канелата, и ванилията.( При прибавянето на брашното не
използвайте миксер, а шпатула или дървена лъжица. Освен това не бъркайте
дълго,само докато се усвои брашното от сместа
- около 1 минута ). Накрая оваляйте орехите с 1с.л. брашно , добавете ги към сместа и разбъркайте с шпатула.
3. Намаслете
дъното и стените на кексова форма с масло или маргарин, поръсете леко с брашно
– за да не залепва кейка. Изсипете сместа във формата и изпечете в предварително загрята на 200градуса фурна.
Времето за печене е около 40- 50 мин.( може и повече). Кейкът е готов, когато
при набождане с дървена клечка, тя излиза напълно суха.
NB! Печете кейка на второ ниво от долу нагоре във фурната. Ако кейкът е
изпечен отгоре, а отвътре не е готов, сложете фолио и продължете печенето.
4. Извадете
готовия кейк от фурната. Изчакайте 5-10
мин. и го обърнете върху поднос. Декорирайте с пудра захар, или намажете кейка
с мед, (аз предпочетох втория вариант).
А сега е време за една чаша черен чай с
мляко, като истински аристократи – по душа! :)
Това е десерт точно като като за мен в такъв случай! :) Браво, Мария, рецептата звучи чудесно, обичам сладкиши със съставка чай и ще се радвам да го опитам.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и много читатели на блогчето пожелавам!
Благодаря много за милите думи!:)
ОтговорИзтриване