Cukoto -Тирамису с ядки , захаросани плодове и крем Сабайон
![]() |
С много настроение от слънчева Италия моята интерпретация на флорентинско Тирамису:) |
Продукти
За
бишкотите
(рецепта от http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,825.msg20180/topicseen.html#new)
4 яйца
180гр захар
щипка сол
140гр брашно с щипка бакпулвер
75гр. пшенично нишесте/ или готов крем на прах
Пудра захар за поръсване - около 1 ч.ч/ може и кристална захар.
- за крем Сабайон
4 яйца
180гр захар
щипка сол
140гр брашно с щипка бакпулвер
75гр. пшенично нишесте/ или готов крем на прах
Пудра захар за поръсване - около 1 ч.ч/ може и кристална захар.
- за крем Сабайон
- 100
мл десертно сладко вино Санто, Порто, Марсала/ може
да се замени със силно еспресо, ликьор или сладък плодов сироп)
- кората от един лимон
- 1 -2 пак. ванилии
- 100гр. захар
- 5 жълтъка
- кората от един лимон
- 1 -2 пак. ванилии
- 100гр. захар
- 5 жълтъка
Отделно за сметановите кремове
- 5000гр. подсладена сладкарска сметана
- 50 -100 гр бадеми и/ или лешници
- 25гр.- захаросани плодове по избор (череши, портокалови и лимонени парченца)
- 150гр. черен шоколад
- 100гр. какао на прах
- 1ч.ч. студено мляко с кафе, което е подсладено и към него са добавени амарето ром, или есенция ром на вкус
- 5000гр. подсладена сладкарска сметана
- 50 -100 гр бадеми и/ или лешници
- 25гр.- захаросани плодове по избор (череши, портокалови и лимонени парченца)
- 150гр. черен шоколад
- 100гр. какао на прах
- 1ч.ч. студено мляко с кафе, което е подсладено и към него са добавени амарето ром, или есенция ром на вкус
Начин на приготвяне
-за
бишкотите:
*
1
Фурната се загрява на 180*С. Застила се тавата с
хартия за печене и намазва съвсем леко с четка с олио.
2.. Брашното и нишестето се пресяват
4. Разбийте белтъците с щипката сол на твърд сняг , след което добавете половината захар(50гр.) и продължете разбиването.
5. Отделно се разбиват жълтъците с останалата захар (90гр.) до побеляване ( 4- 5 мин.)
6. Към тях се прибавя 1/3 от белтъчната смес и се обърква с дървена лопатка; след това на още два пъти останалата белтъчна смес като всеки път се разбърква внимателно
7. Брашнетата смес се прибавя на няколко пъти (4-5 ) към яйчната смес, като се бърка с дървена лопатка след всяко прибавяне.
8. Изсипва се в подходящ шприц с накрайник с отвор около 1 до 1.5 см (или в пош) и се шприцоват "пръчици" на хартията - около 7-8см дълги. Оставят се да починат за около 2-3 мин., след което се поръсват през сито с пудрата захар или кристална – това е пожелание.
2.. Брашното и нишестето се пресяват
4. Разбийте белтъците с щипката сол на твърд сняг , след което добавете половината захар(50гр.) и продължете разбиването.
5. Отделно се разбиват жълтъците с останалата захар (90гр.) до побеляване ( 4- 5 мин.)
6. Към тях се прибавя 1/3 от белтъчната смес и се обърква с дървена лопатка; след това на още два пъти останалата белтъчна смес като всеки път се разбърква внимателно
7. Брашнетата смес се прибавя на няколко пъти (4-5 ) към яйчната смес, като се бърка с дървена лопатка след всяко прибавяне.
8. Изсипва се в подходящ шприц с накрайник с отвор около 1 до 1.5 см (или в пош) и се шприцоват "пръчици" на хартията - около 7-8см дълги. Оставят се да починат за около 2-3 мин., след което се поръсват през сито с пудрата захар или кристална – това е пожелание.
9. Пекат се за около 10 -
15 мин - или според фурната до леко порозовяване, като до осмата-та минута не се отваря фурната.
11. Охлаждат се в тавата за около 3-4 минути, а след се оставят на решетка до пълното им изстиване, като не се покриват с нищо.
За крем Сабайон
11. Охлаждат се в тавата за около 3-4 минути, а след се оставят на решетка до пълното им изстиване, като не се покриват с нищо.
За крем Сабайон
1 Разбийте с миксер жълтъците със захарта,
около 1 минута, докато сместа леко побелее.Добавете виното и продължете да разбивате с миксер ( или с бъркалка
2. На котлона сложете тенджера с вода и оставете
да заври на бавен огън . Купата с жълтъците и вино сложете
на водна баня и продължете с разбиването. Сместа трябва да започне да побелява
и да се сгъстява Отнема от 10 – 17 мин.
3. След като кремът Сабайон е готов,отдръпнете купата от водната баня и веднага сложете в по-голям съд със студена вода. Кремът продължава да се разбива, докато се охлади. Добавете 1 -2 ванилии и лимонова кора. Оставете да изстине напълно.
3. След като кремът Сабайон е готов,отдръпнете купата от водната баня и веднага сложете в по-голям съд със студена вода. Кремът продължава да се разбива, докато се охлади. Добавете 1 -2 ванилии и лимонова кора. Оставете да изстине напълно.
Това е
всичко, относно крем Сабайон. Продължете като:
4 В купа разбийте сметаната на пухкав сняг, която предварително трябва да е престояла в хладилник поне 4 -5 часа.
5.Към охладеният крем Сабайон добавете сметаната и разбъркайте с шпатула, за да се запази въздуха. Ако искате може да добавите 2-3 с. л. пудра захар на вкус.
4 В купа разбийте сметаната на пухкав сняг, която предварително трябва да е престояла в хладилник поне 4 -5 часа.
5.Към охладеният крем Сабайон добавете сметаната и разбъркайте с шпатула, за да се запази въздуха. Ако искате може да добавите 2-3 с. л. пудра захар на вкус.
6. Към вече готовият крем добавете запечените
и нарязани на ситно бадеми , нарязаните захаросани плодове и нарязан отново на
дребно 100гр. черен шоколад. Объркайте всичко с шпатула.
7.
разделете
сместа на две части, като 2/3 от сместа оставете бяла, а 1/3 направете шоколадова като
прибавите 50 гр. разстопен черен шоколад.
8. Подредете десерта в подвижна тортена
форма, купа, тава от йенско стъкло или тенджера. Облепете дъното и стените й
със свежо фолио
9. Намажете стените и дъното на формата с бял
крем, тъй като тирамисуто ще се поднесе обърнато, Наредете бишкотите прави около стените на съда.След
това започнете да редите бишкоти по дъното, като ги потапите предварително в
кефеената смес.Редувайте бял крем,шоколадов крем и бишкотите
докато запълните формата.Завършвате
най- отгоре с бишкоти . Препоръчително е да си оставите около100гр. от белия крем,
за да дооформите тортата след като отстраните ринга.
10.. Оставете тирамисуто в хладилник най- малко за 4 часа.( препоръчително е за 12 часа)
Преди сервиране, обърнете тирамисуто върху плосък поднос, махнете фолиото и дооформете с останалия крем. Поръсете с какао и пожелание декорирайте с плодове или настърган шоколад..
10.. Оставете тирамисуто в хладилник най- малко за 4 часа.( препоръчително е за 12 часа)
Преди сервиране, обърнете тирамисуто върху плосък поднос, махнете фолиото и дооформете с останалия крем. Поръсете с какао и пожелание декорирайте с плодове или настърган шоколад..
.... едно кулинарно пътешествие до артистична Флоренция..............наслаждавайте се на престоя си! Да ви е сладко!:)
Няма коментари:
Публикуване на коментар