Брауни с лешници – Лили
Здравейте Приятели!
Искам да изкажа хиляди благодарности на едно
много мило и талантливо момиче - Лили Петрова , която сподели с мен рецептата за това невероятно шоколадово изкушение .
Лили, десертът е истинско удоволствие за сетивата. Според мен спокойно може да го наречем – „Сладкиш за добро настроение”, защото който го опита, няма как да остане безразличен!
Лили, десертът е истинско удоволствие за сетивата. Според мен спокойно може да го наречем – „Сладкиш за добро настроение”, защото който го опита, няма как да остане безразличен!
От моя страна реших, да добавя
лешници и да използвам малко- по различна глазура. Но и двата варианта са
описани, който и да приложите, няма вариант да се разочаровате . Желая ви
успех, а ето и рецептата:
1/2ч.ч. полуразстопено масло (100гр.)
¼ ч.л сол
1/3ч.л. бакпулвер
2-3 с.л. какао д-р Йоткер
1 ч.ч. захар
2 яйца (стайна температура)
1-2 пак. ванилия
30гр. лешници( предварително леко запечени и нарязани)
Глазура
25гр. масло
100гр. пудра захар (пресята)
100гр. черен шоколад
100гр. прясно мляко
50гр. лешници (запечени)
25гр. масло
100гр. пудра захар (пресята)
100гр. черен шоколад
100гр. прясно мляко
50гр. лешници (запечени)
Начин на приготвяне
1. Включвате
фурната на 180 градуса , да се загрява. Намазнявате дъното и стените на подвижна форма за печене (24 см.), слагате на
дъното хартия за печене.(Може и тавичка с приблизително такива размери, но не по -голяма)
2. Разбивате
маслото със захарта, прибавяте едно по едно яйцата и ванилията (разбивате с
миксер 5 мин.).
3. Прибавяте
към сместа предварително пресятите и
смесени брашно, какао, бакпулвер и сол. Бъркате за съвсем
кратко с дървена лъжица или силиконова шпатула ( NB!Не
с миксер!). Накрая прибавяте лешниците( предварително, леко ги набрашнете с 1 к.л. брашно. Така няма да потъват на дъното
на сладкиша.
4. Изсипвате
сместа във формата и печете на 180 градуса за 25 мин.( не повече). Вътрешноста
на сладкиша е влажна, но това е ОК, след като изстине всичко си идва на мястотоJ.
5. Изваждате от
фурната и изчаквате сладкиша да изстине напълно ( минимум 30 мин.)
6. Пригответе глазурата, като на водна баня, сгорещетете млякото, прибавете
начупения шоколад, маслото(25гр) и пудра захар – бъркате през цялото време.
Получава се много прятна тъмна консистенция на разстопен лъскав шоколад.
Тук е моментът да кажа, че в оригиналната рецепта на Лили
глазурата е по различна ето и нея – изберете която решите:
½ пак. масло се разбива с пудра захар и какао,след което се прибавя разстопен на водна баня ½ натурален шоколад.
½ пак. масло се разбива с пудра захар и какао,след което се прибавя разстопен на водна баня ½ натурален шоколад.
7. Извадете изстиналия сладкиш от формата, отстранете
хартията и го поставете обратно в нея. Надупчете на няколко места с вилица и
залейте с глазурата. Оставете за 1-2 часа да стегне глазурата.( за предпочитане
на стайна температура, но може и в хладилник, след първият половин час).
Запечете лешниците на микровълнова фурна за 2-3 мин, нарежете ги на едро и
оставете да изстинат. Непосредствено преди сервиране отстранете подвижните стени и сложете в табла сладкиша. Поръсете отгоре обилно с
ядките.
......Е,
просто няма подобен вкус - черен шоколад и лешници – абсолютна класика, която
обаче не ти се иска да замениш с нищо друго.......
Няма коментари:
Публикуване на коментар