Торта Гараш с домашен течен шоколад и
карамелени орехи
In the mood for ... retro |
Продукти
За блатовете (3 бр.)
5 белтъка
2/3 ч.ч.захар
2 ½ ч.ч. смлени орехи
1 с.л. брашно (препълнена)
1с.л. какао
2/3 ч.ч.захар
2 ½ ч.ч. смлени орехи
1 с.л. брашно (препълнена)
1с.л. какао
За крема
5 жълтъка
2/3ч.ч.пудра захар
250 гр краве масло
1 ванилия
5 жълтъка
2/3ч.ч.пудра захар
250 гр краве масло
1 ванилия
100 гр. пудра захар
150 гр. сухо мляко
150 гр. прясно мляко
100 гр. краве масло
3 с.л. какао
1 ванилия
150 гр. сухо мляко
150 гр. прясно мляко
100 гр. краве масло
3 с.л. какао
1 ванилия
За
декорация
1ч.ч. орехи нарязани на едро
1 с.л. масло/маргарин
1с.л. глюкоза/ мед
2 с.л. захар
1 щипка канела
1ч.ч. орехи нарязани на едро
1 с.л. масло/маргарин
1с.л. глюкоза/ мед
2 с.л. захар
1 щипка канела
Начин
на приготвяне
1. Всички продукти е необходимо да са със стайна температура, така, че извадете ги от хладилника и изчакайте 1 час да се климатизират – това е много важно за крайният резултат!
1. Всички продукти е необходимо да са със стайна температура, така, че извадете ги от хладилника и изчакайте 1 час да се климатизират – това е много важно за крайният резултат!
2. Започнете с
приготвянето на крема: разбийте добре с миксер 2 пак. краве масло на крем, до побеляване. Прибавете жълтъците
един по един( като предварително разбийте всеки един с вилица за кратко. След
това добавете отново на части пресятата пудра захар, ванилията и пресятото какао, като използвате отначало
шпатула и бъркате енергично. След като продуктите се смесят, разбийте за кратко
с миксер. Готовият крем оставете в хладилник.
3. Пригответе блатовете: В суха купа разбийте, с щипка сол белтъците на пяна ( не на твърд
сняг). Прибавете на части захарта и продължете да разбивате до твърд сняг.
Накрая прибавете орехите и брашното като бъркате с шпатула ( не миксер).
Разделете сместа на 3 части. Отрежете 3
кръга от хартия за печене с диаметър 23 -24 см( поне аз така направих),
намаслете ги добре и разстелете всяка
смес ( не се притеснявайте, няма да се разтече. ( и още нещо, не слагайте смес
по самите ръбове на тавата, тоест оставете поне половин милиметър разстояние.
Така ще изкарате изпеченият блат, без да е залепнал за стените на тавата).
Печете на 150 градуса за 20 мин.
След като блатовете са готови (още докато са горещи), отлепете хартията внимателно(като обърнете блата наобратно). Работете с горещи блатове, след изстиването им, лесно се чупят.
След като блатовете са готови (още докато са горещи), отлепете хартията внимателно(като обърнете блата наобратно). Работете с горещи блатове, след изстиването им, лесно се чупят.
4. Сглобете
тортата като: Поставете
първия блат в табла, намажете го с крем.
Върху него поставете следващите, като редувате с крем.
Намажете цялата торта отгоре и отстрани с крем, оставете да стегне в хладилника за една нощ ( или поне за два часа).
Върху него поставете следващите, като редувате с крем.
Намажете цялата торта отгоре и отстрани с крем, оставете да стегне в хладилника за една нощ ( или поне за два часа).
5. Пригответе глазурата от домашен течен шоколад.
Сгорещете млякото и прибавете размекнатото масло. Отделно в купа смесете сухото
мляко, пудрата захар(пресята) , ванилията и какаото. Към сухите съставки малко,
по – малко, при непрекъснато бъркане, добавете млечно- маслената течност.
Накрая пасирайте за кратко, ако сместа не е съвсем гладка. Би трябвало да се
получи по – скоро рядък течен шоколад, затова поставете го в хладилник използвайте за глазура на следващият ден( или
съответно, го пригответе един ден по – рано).
И така,
на следващия ден глазирайте тортата с
течният шоколад и декорирайте с карамелизирани орехи, нарязани на едро.( За
карамела: разстопете на котлона маслото, прибавете захарта и глюкозата. След
като се разстопи захарта и се превърне в светъл карамел, прибавете орехите и
канелата, след 2 -3 мин, отнемете от котлона и оставете орехите да изстинат, но
само, колкото да може да ги отделите един от друг. Декорирайте тортата отгоре и
отстрани. Аз добавих към декорацията и дребни цветни бонбониАко сте в настроение за ретро и обичате домашен шоколад - това е вашата торта!:)
Много красива торта :-)!
ОтговорИзтриване:)) Благодаря!
ИзтриванеУау, страхотна торта! Браво, поздравления! :)
ОтговорИзтриванеАко искаш се присъедини и към моя блог...все още съм нова тук, както и в готвенето, но се уча от такива като теб! :)
http://wwwbirthhouse.blogspot.com/
Благодаря от сърце за милите думи! И аз продължавам да се уча, а и разгледах блога ти, и няма как, отново съм провокирана да опитам нови неща:)
ОтговорИзтриванеoоооо :)любимата ми тортааааа,изглежда СТРАхотнаа
ОтговорИзтриване