Ароматен, билков хляб с кашкавал,
сушени домати и печен чесън
520 гр. брашно
2 с.л. захар
1 ½ ч.л. сол
300 мл. вода
100 мл.олио
13гр.(1/3 кубче) прясна мая
30 – 40 гр. сушени домати
3 глави чесън
200гр. кашкавал
подправки (, пресен розмарин, сушени – мащерка, босилек, риган)
1 жълтък и по 2 щипки едра морска сол и маково семе
Начин на приготвяне
1. Пригответе плънката като: изпечете целите глави
чесън ( без да ги белите) във фурната за 30 мин. След като е готов , чесънът е
много мек и при стискане , лесно излиза от люспите.
Смесете чесъна с всички
подправки(количеството е по избор, но ориентировъчно- по две - три щипки от всяка). Добавете настърганият
кашкавал и нарязаните на едро сушени домати( аз ги приготвих по рецепта на
Йоана), ето линк:http://www.kulinarno-joana.com/2010/09/dried-tomatoes/
Оваляйте цялата плънка с 2 – 3 с. л. брашно
идеята е да не потъне на дъното.
2.
Разтворете маята в 100 мл. хладка вода с 1 с. л.
захар, Изчакайте само 5 мин да се размие
до еднородна смес, не е нужно да увеличава обема си.
3.
В контейнера на хлебопекарната сложете 1 с.л.
захар, солта, и останалите 200мл. вода. Прибавете разтворената мая , добавете
брашното(предварително пресято) и накрая олиото.
4.
Сложете контейнера в хлебопекарната и пуснете на
програма за основно тесто ( при мен е за три часа). След като спре звуковият сигнал за добавяне на допълнителни
продукти, рестартирайте хлебопекарната , като пуснете програмата отначало.
След като звуковият сигнал за добавяне на продукти спре отново, ( без да изключвате хлебопекарната), извадете тестото , разстелете леко и прибавете 1/3 от плънката, омесете тестото, след това на още два пъти добавете останалата плънка. Целта на ръчното прибавяне на плънката е продуктите да се разпределят по – равномерно и навсякъде, като същевремено доматите да останат на парченца. Всичко това направете бързо, не е нужно да се меси много, само колкото да се усвои плънката от тестото. Върнете обратно в хлебопекарната. Непосредствено преди да започне печенето,( при мен е един час), на втасалият хляб намажете отгоре с разбит жълтък и поръсете с едра морска сол и маково семе. След като хлябът е готов, отворете фурната, за да остане коричката хрупкава.
След като звуковият сигнал за добавяне на продукти спре отново, ( без да изключвате хлебопекарната), извадете тестото , разстелете леко и прибавете 1/3 от плънката, омесете тестото, след това на още два пъти добавете останалата плънка. Целта на ръчното прибавяне на плънката е продуктите да се разпределят по – равномерно и навсякъде, като същевремено доматите да останат на парченца. Всичко това направете бързо, не е нужно да се меси много, само колкото да се усвои плънката от тестото. Върнете обратно в хлебопекарната. Непосредствено преди да започне печенето,( при мен е един час), на втасалият хляб намажете отгоре с разбит жълтък и поръсете с едра морска сол и маково семе. След като хлябът е готов, отворете фурната, за да остане коричката хрупкава.
Резултатът е излючително
мек и еластичен хляб отвътре с хрупкава коричка отвън. А ароматът на мащерка,босилек, розмарин,с вкуса
на сушени домати, лек чесън и кашкавал е....
оставям на вас да довършите изречението...J
на сушени домати, лек чесън и кашкавал е....
оставям на вас да довършите изречението...J
Няма коментари:
Публикуване на коментар