Ябълков сладкиш с лешници
Продукти:
1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 ванилия/ есенция ром
2 яйца
2 с.л. олио
1/3 ч.ч.прясно мляко
5 големи ябълки
50 гр. лешници безсолни и запечени
1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 ванилия/ есенция ром
2 яйца
2 с.л. олио
1/3 ч.ч.прясно мляко
5 големи ябълки
50 гр. лешници безсолни и запечени
За глазурата:
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
60 гр. разтопено масло
1 ванилия/ есенция ром
Сладкишът е изцяло по рецепта на Елена от„ Кулинарни Страсти”, аз добавих само, едни от любимите ми ядки – лешници. Ето и линк към оригиналната рецепта http://kulinarnistrasti.blogspot.com/2012/10/blog-post_23.html
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
60 гр. разтопено масло
1 ванилия/ есенция ром
Сладкишът е изцяло по рецепта на Елена от„ Кулинарни Страсти”, аз добавих само, едни от любимите ми ядки – лешници. Ето и линк към оригиналната рецепта http://kulinarnistrasti.blogspot.com/2012/10/blog-post_23.html
1. В купа смесете захарта, брашното, бакпулвера
и солта.
2. В друга купа разбийте с миксер яйцата, млякото, олиото и ванилията.
3. Постепенно към млечната смес добавете сухите съставки.
4. Почистете и обелете ябълките. Нарежете на тънки ивици и смесете с тестото.. Накрая добавете към сместа запечените и нарязани предварително лешници.
5. Излейте сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка,(аз използвах подвижна форма за печене 24 см. и хартия за печене) и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете за - 35 мин.
6. Глазурата се приготвя като се смесите яйцето, захарта и добавите разстопеното, но не горещо масло. Извадете сладкиша и намажете с глазурата. Върнете отново във фурната и изпечете за 15 мин.
7. Готовият сладкиш оставете да изстине напълно и тогава го извадете от формата(тавичката), отстранете хартията,ако има такава и сложете в табла, но не обърнат, а с глазурата нагоре.
2. В друга купа разбийте с миксер яйцата, млякото, олиото и ванилията.
3. Постепенно към млечната смес добавете сухите съставки.
4. Почистете и обелете ябълките. Нарежете на тънки ивици и смесете с тестото.. Накрая добавете към сместа запечените и нарязани предварително лешници.
5. Излейте сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка,(аз използвах подвижна форма за печене 24 см. и хартия за печене) и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете за - 35 мин.
6. Глазурата се приготвя като се смесите яйцето, захарта и добавите разстопеното, но не горещо масло. Извадете сладкиша и намажете с глазурата. Върнете отново във фурната и изпечете за 15 мин.
7. Готовият сладкиш оставете да изстине напълно и тогава го извадете от формата(тавичката), отстранете хартията,ако има такава и сложете в табла, но не обърнат, а с глазурата нагоре.
Вкусът
на сладкиша на мига ще ви пренесе в малка парижка сладкарица, сервиран обилно с
пудра захар и лъжица сметана. Поне аз така си го прадтавихJ. Bon
appétit avec Vincent van Gogh!
Няма коментари:
Публикуване на коментар