Карамелен сладкиш
с праскови, бадеми и кокос
Продукти
400 гр. бутер тесто
7 - 8 с.л. захар ( или повече, ако обичате по сладко)
50 гр. бадеми
1 кокосов орех или кокосови стърготини
За
сиропа с праскови
4 праскови
4 с.л бяло вино( може да се замени с ром , ликьор или есенция)
1/2ч.ч. вода
1/2ч.ч. захар
1 ванилия
1 к.л. канела
1 с.л. мед
4 праскови
4 с.л бяло вино( може да се замени с ром , ликьор или есенция)
1/2ч.ч. вода
1/2ч.ч. захар
1 ванилия
1 к.л. канела
1 с.л. мед
Начин на
приготвяне
1. Приготвяте сиропа
с праскови. Нарязвате прасковите на полумесеци и ги поръсвате с няколко капки
лимонов сок. В малка касерола слагате 1/2ч.ч.
вода, 1/2ч.ч. захар, 1с.л. мед, ванилия и канела. Слагате сиропа на котлона да заври
за 5 мин. Прибавяте към него прасковите и бялото вино, и оставяте да поври на
бавен огън около 10мин,( при което сиропът се сгъстява и прасковите поемат
аромата му). След това изваждате
прасковите да се отцедят и оставяте сиропът да се охлади.
2. На котлона или във фурната разтопявате маслото
в тавичката, в която ще печете десерта. Поръсвате обилно със захарта и
изчаквате около 2 мин. съвсем леко да се карамелизира. Изваждате тавата от фурната и нареждате
отцедените праскови, като ги подреждате плътно върху захарта. Поръсвате с част от кокосовите стърготини( предварително,
ги карамелизирайте с 1 с.л. .захар на тиган. Ароматът е невероятен! В случая аз
използвах кокосови стърготини, които направих от настърган кокосов орех и кафява захар. Вкусът им
е различен и аз лично го предпочитам, но това е само идея J . След като
сте поръсили с кокос, поръсвате с още две супени лъжици захар.
3. Покриваме с
листа бутер тесто,( който леко сте разточили предварително), като вкарвате
крайчетата навътре, за да застъпят част от плода. Надупчвате на няколко места с
вилица тестото. Печете в загрята на 220
градуса фурна до готовност на бутер тестото (приблизително 30 - 35 мин.).
Готовият сладкиш се обръща в подходящ поднос.
4. Нарязвате бадемите на парченца и ги запичате
на тиган с 1.с.л. захар
5. Поръсвате
сладкиша с хрупкавите бадеми и карамелизирани кокосови стърготини. Накрая
заливате сладкиша с охладения ароматен сироп.
...И това е............:)
Идеята за сладкиша взех от
http://benita-roshita.blogspot.com/2012/04/by.html
и адаптирах по - мой вкус
NB!
Възможно е сладкишът да се отделя трудно от тавата и прасковите да останат на
дъното й , ( На мен ми се случиJ),но няма проблем! С помощта на малко ножче извадете прасковите и ги
поставете върху сладкиша. Може също да използвате хартия за печене.
NB! Сиропът
с праскови може да замените с компот от праскови, ананас или манго.
Няма коментари:
Публикуване на коментар