вторник, 18 септември 2012 г.

Еклери с ванилов крем и черен шоколад

Еклери с ванилов крем и черен шоколад

 
Продукти
 
/ една доза - 35 бр. - 40 бр./ 
за еклерите
1ч.ч. вода
1/2ч.ч. олио
4бр. яйца
1 щипка сол
за кремапудинг ванилия д-р. Йоткер – 1 бр.
1бр. Бял шоколад
500мл. прясно мляко

за топинга
100гр. черен шоколад
50гр. краве масло

Начин на приготвяне
1.  Водата и олиото завират на котлона, след което се добавя брашното и се бърка около една - две минути,  докато се получи гъста смес, която се отделя от стените на съда. Отдръпва  се от котлона и се оставя да изстине (около 10 мин.)
2. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре  до пълното му усвояване.Тесото става гъсто и лепкаво.
3.  С помощта на чаена лъжичка се гребва малко от сместа и се поставя в тавата(намаслена или покрита с хартия за печене). Трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, за да не се слепят при печене.
4.  Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 25 - 30 минути
 
  Приготвяне на крема:
1. Млякото се загрява на котлона до кипване и се прибавя 1/2ч.ч. захар.
2.Пудинга се разтваря според указанието на опаковката
3. При непрекъснато разбъркване разтворения пудинг се прибавя към врящото мляко. до получаване на гладък крем( отнема около 2 мин.
4. Белият шоколад се разчупва на парченца и се прибавя към горещия крем, след което го оставяме да се охлади за около 1 час.
 Изстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малко лъжичка се пълнят с крем.
 
  Приготвяне на топинга
 1.Разстопяваме маслото и шоколада( начупен на парченца), на водна баня до получаване на течен шоколадов крем
2Готовите еклери се глазират с шоколадовия топинг, още докато е горещ. Това става  с помощта на лъжица или малка каничка с която поливаме еклерите.