сряда, 19 септември 2012 г.

Мъфини с карамелизирани ябълки, канела и карамелизирани орехи


Мъфини с карамелизирани ябълки, канела и карамелизирани орехи


 Продукти

2ч.ч. брашно
1ч.ч захар
4 яйца
10с.л. вода
10с.л. олио
1 ванилия
 1 бакпулвер
3бр. Големи ябълки
150гр. орехи
канела
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

1.    Разбивате  с миксер яйцата със захарта много добре (10мин.), след което добавяте водата, олиото, ванилията и отново разбивате с миксер за около2 минути.

2.    Пресявате брашното и бакпулвера и ги добавяте към сместа, бъркате сместа с дървена бъркалка до усвояване на брашното.

3.    Обелвате и настъргвате ябълките, след което ги карамелизирате( В касерола на котлона, слагате 1 бучка масло и запържвате съвсем леко ябълките(3-4 мин.), добавяте канела. След като водата от ябълките изври, добавяте 3-4с.л. захар и бъркате непрекъснато още 5мин. В края добавяте леко запечените в микровълнова фурна орехи(за около 3мин.).Отново разбърквате за около минутка карамелизираната смес. Отнемате от котлона и оставяте да се охлади за около  пет минути.       

4.    Добавяте към сместа карамелизираните ябълки и орехи, които предварително поръсвате обилно с 2с.л. брашно( за да не разводнят кексовото тесто). Разбърквате добре с дървена бъркалка.

5.    Разпределяте сместа във формички за мъфини (може и за еднократна употреба), като запълвате – 2/3 от обема на формичката.

6.    Печете на 180 градуса за около 15мин.

7.    Готовите кесчета оставяте да изстинат и поръсвате обилно с пудра захар.