Мъфини
с карамелизирани ябълки, канела и карамелизирани орехи
2ч.ч.
брашно
1ч.ч захар
4 яйца
10с.л. вода
10с.л. олио
1 ванилия
1 бакпулвер
3бр. Големи ябълки
150гр. орехи
канела
пудра захар за поръсване
1ч.ч захар
4 яйца
10с.л. вода
10с.л. олио
1 ванилия
1 бакпулвер
3бр. Големи ябълки
150гр. орехи
канела
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
1. Разбивате с миксер яйцата със захарта много добре (10мин.),
след което добавяте водата, олиото, ванилията и отново разбивате с миксер за
около2 минути.
2. Пресявате брашното и
бакпулвера и ги добавяте към сместа, бъркате сместа с дървена бъркалка до
усвояване на брашното.
3. Обелвате и настъргвате
ябълките, след което ги карамелизирате( В касерола на котлона, слагате 1 бучка
масло и запържвате съвсем леко ябълките(3-4 мин.), добавяте канела. След като
водата от ябълките изври, добавяте 3-4с.л. захар и бъркате непрекъснато още
5мин. В края добавяте леко запечените в микровълнова фурна орехи(за около
3мин.).Отново разбърквате за около минутка карамелизираната смес. Отнемате от
котлона и оставяте да се охлади за около пет минути.
4. Добавяте към сместа карамелизираните
ябълки и орехи, които предварително поръсвате обилно с 2с.л. брашно( за да не
разводнят кексовото тесто). Разбърквате добре с дървена бъркалка.
5. Разпределяте сместа във
формички за мъфини (може и за еднократна употреба), като запълвате – 2/3 от
обема на формичката.
6. Печете на 180 градуса за
около 15мин.
7. Готовите кесчета
оставяте да изстинат и поръсвате обилно с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар