събота, 24 ноември 2012 г.

Торта Гараш с домашен течен шоколад и карамелени орехи


Торта Гараш с домашен течен шоколад и карамелени орехи
In the mood for ... retro


Продукти
За блатовете (3 бр.)

5 белтъка
2/3 ч.ч.захар
2 ½ ч.ч. смлени орехи
1 с.л. брашно (препълнена)
1с.л. какао

За крема
5 жълтъка
2/3ч.ч.пудра захар
250 гр краве масло
1 ванилия

За  глазура домашен течен шоколад

100 гр. пудра захар
150 гр. сухо мляко
150 гр. прясно мляко
100 гр. краве  масло
3 с.л. какао
1 ванилия

За декорация
1ч.ч. орехи нарязани на едро
1 с.л. масло/маргарин
1с.л. глюкоза/ мед
2 с.л. захар
1 щипка канела

Начин на приготвяне
1. Всички продукти е необходимо да са със стайна температура, така, че извадете ги от хладилника и изчакайте 1 час да се климатизират – това е  много важно за крайният резултат!

 2. Започнете с приготвянето на крема: разбийте добре с миксер 2 пак. краве масло  на крем, до побеляване. Прибавете жълтъците един по един( като предварително разбийте всеки един с вилица за кратко. След това добавете отново на части пресятата пудра захар, ванилията  и пресятото какао, като използвате отначало шпатула и бъркате енергично. След като продуктите се смесят, разбийте за кратко с миксер. Готовият крем оставете в хладилник.

3. Пригответе блатовете: В суха купа разбийте,  с щипка сол белтъците на пяна ( не на твърд сняг). Прибавете на части захарта и продължете да разбивате до твърд сняг. Накрая прибавете орехите и брашното като бъркате с шпатула ( не миксер). Разделете сместа на 3 части. Отрежете  3 кръга от хартия за печене с диаметър 23 -24 см( поне аз така направих), намаслете ги добре  и разстелете всяка смес ( не се притеснявайте, няма да се разтече. ( и още нещо, не слагайте смес по самите ръбове на тавата, тоест оставете поне половин милиметър разстояние. Така ще изкарате изпеченият блат, без да е залепнал за стените на тавата). Печете на 150 градуса за 20 мин.
 След като блатовете са готови (още докато са горещи), отлепете хартията внимателно(като обърнете блата наобратно). Работете с горещи блатове, след изстиването им, лесно се чупят.

4. Сглобете тортата като: Поставете първия блат в табла, намажете го с крем.
Върху него поставете следващите, като редувате с крем.
Намажете цялата торта отгоре и отстрани с крем, оставете да стегне в хладилника за една нощ    ( или поне за два часа).

5. Пригответе глазурата от домашен течен шоколад. Сгорещете млякото и прибавете размекнатото масло. Отделно в купа смесете сухото мляко, пудрата захар(пресята) , ванилията и какаото. Към сухите съставки малко, по – малко, при непрекъснато бъркане, добавете млечно- маслената течност. Накрая пасирайте за кратко, ако сместа не е съвсем гладка. Би трябвало да се получи по – скоро рядък течен шоколад, затова поставете го в хладилник  използвайте за глазура на следващият ден( или съответно, го пригответе един ден по – рано).
И така, на следващия ден глазирайте тортата  с течният шоколад и декорирайте с карамелизирани орехи, нарязани на едро.( За карамела: разстопете на котлона маслото, прибавете захарта и глюкозата. След като се разстопи захарта и се превърне в светъл карамел, прибавете орехите и канелата, след 2 -3 мин, отнемете от котлона и оставете орехите да изстинат, но само, колкото да може да ги отделите един от друг. Декорирайте тортата отгоре и отстрани. Аз добавих към декорацията и дребни цветни бонбони

 Ако сте в настроение за ретро  и обичате домашен шоколад - това е вашата торта!:)

 

5 коментара:

  1. Уау, страхотна торта! Браво, поздравления! :)
    Ако искаш се присъедини и към моя блог...все още съм нова тук, както и в готвенето, но се уча от такива като теб! :)

    http://wwwbirthhouse.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря от сърце за милите думи! И аз продължавам да се уча, а и разгледах блога ти, и няма как, отново съм провокирана да опитам нови неща:)

    ОтговорИзтриване
  3. oоооо :)любимата ми тортааааа,изглежда СТРАхотнаа

    ОтговорИзтриване