четвъртък, 14 март 2013 г.

Импровизация на ябълков пай



Импровизация на ябълков пай



                                         
                                                                                                          
 
Продукти
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/ ½ ч.ч. + ½ ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 пак. нишесте ванилия (40 гр.)
1/2 кг ябълки
3 с.л. счукан сухар или галета
2 с.л. захар
1 с.л. канела
1 ч.л. сух джинджифил
1 бурканче сладко от праскови  (300 гр.)
40гр. бадеми

Начин на приготвяне
1.Разбийте яйцата със захарта (5 мин.),  прибавете киселото мляко(като предварително сте сложили в него бакпулвера). Добавете олиото  и 3 с.л. от сладкото( без плодовете, те идват по- късно. Разбийте за 1 мин. с миксер. Сложете пресятото нишесте и 1/ ½ ч.ч. брашно.  Разбъркайте с шпатула. След това нарежете на дребно половината праскови от сладкото и ги добавете към вече образувалото се тесто (целта е парченцата да се виждат). Омесете много меко тесто. Изсипете го на плота и отделете малко, по- малко от 1/3 от него. Увийте във фолио и я сложете в хладилника  ( тази част се използва за бисквитките). Останалата част разточете до получаване на кръгла форма за тава с размер 26см. Сложете разточеното тесто в тавата и направете борд отстрани - като за пай.( само да уточня: разточете тестото малко повече, за да ви се получи излишък, който да превърнете в борд отстрани).  Изпечете в загрята фурна за 15 мин. на 200градуса. След това извадете и добавете ябълковата смес.
2. За ябълковата смес
 
Обелете ябълките , настържете ги и оставете да се отцедят. След това добавете останалите праскови от сладкото (нарязани), 2с.л. захар, канелата,  джинджифила и галетата.
3. Добавяне на ябълковата смес към тестената платка:
Извадете от фурната тестената платка и разстелете върху нея ябълковия пълнеж. Изпечете за още 15 мин.
4.  За бисквитките: Разточете малката част от тестото и изрежете формички пожелание. Намажете ги с разстопено масло или зехтин и ги поръсете със сусам( това е пожелание) Извадете отново сладкиша и наредете бисквитките посредата. Отстрани поръсете с предварително запечените и нарязани бадеми. Върнете за трети път във фурната и допечете за още 10 мин.
 


След като сладкишът изстине, може да го глазирате, като го намажете с четка , с  останалата част от сладкото или мед. Така ще постигнете приятен и лъскав загар.     Накрая поръсете с филирани бадеми и/ или пудра захар, канела...


 

3 коментара:

  1. Чудесна импровизация на този толкова ароматен сладкиш! Страхотен е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересен вариант и изглежда много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Бих казала много красива импровизация! Изглежда хрупкаво и интересно - като една голяма бисквитка, слепена с вкусен пълнеж :)

    ОтговорИзтриване