четвъртък, 27 септември 2012 г.

торта Хавана


Торта Хавана           

Пътешествие до Куба с аромат на кафе, ром и пури:)


 Продукти
За пандишпанов блат
за 26 см. форма
6 яйца
180 гр. захар
160 гр. пресято брашно
есенция ром или ванилия

- за ванилов крем с бял шоколад
 1 бр. крем Оле на д-р Йоткер - ванилия (без варене)
500мл. студено прясно мляко
100 гр. бял шоколад
 1 ванилия
орехи за поръсване


-  за крем със заквасена сметана и канела
 1 бр. Крем Оле на д-р Йоткер - ванилия (без варене)
 400 гр. заквасена сметана
 1 ½ ч.ч
студено прясно мляко
 1ч.ч. пудра захар (може и малко повече
/ на вкус)
 1 – 2ч.л. канела
  2бр.ванилия и есенция ром (пожелание)
-  за сиропиране на блата
 100 мл. прясно мляко
  2ч.л. инстантно кафе.
  2 -3 с.л. ром или есенция ром (по желание)
 канела
 3 ч.л. кафява или бяла захар .

- за декорация
2 пакета шоколадови пурички ( в случая използвах пурички на „Престиж)
10 гр. сушени кайсии (по желание)

 

Начин на приготвяне:
   Пандишпановия блат за торта - стъпка по стъпка направих, като следвах стрикто рецептата на Natalynasite – ето и линк:
1. Отделете белтъците от жълтъците в дълбоки купи. Отмерете си захарта и брашното, изберете есенция.
2. Изрежете си хартия за печене според дъното на формата, която ще използвате. Дъното намажете леко с олио или масло за да залепне хартията добре. Страните на формата намажете с масло за да не залепва тестото. Включете фурната да се загрява. При обикновена фурна - 170-180 градуса - горен и долен огрев.
3. Разбийте белтъците с щипка сол. Започнете на най-ниската степен на миксера, докато не се разпени белтъка ,(или ги разбийте с ръчна бъркалка, докато станат на пяна), след това увеличете оборотите на най-висoка степен. Разбивайте поне 4 мин. , така че, като обърнете купата - разбитите белтъци, да не се изсипят.
 4 .
Разбийте  жълтъците със захарта и есенция (или ванилия). Жълтъците се бият до побеляване на сместа и разтопяването на захарта (отнема приблизително 7 -8 мин.).
  5 .
Към жълтъчната смес започнете да прибавяте белтъците, (не наведнъж) поне на 3-4 пъти. Бъркате леко само с дървена лъжица и действието което извършвате не е точно бъркане, а по-скоро повдигане на жълтъчната смес, като по този начин освен белтъците в сместа влиза достатъчно въздух.
 
6.  Брашното се прибавя също на няколко пъти. Бъркайте леко и бавно. След прибавяне на брашното сместа е по-гъста и се "точи".
7.  Изсипете внимателно сместа в предварително приготвената форма. Сложете във вече  зарятата фурна (на 2 ниво отдолу-нагоре). Печете около 40 мин. До 40 мин. не отваряйте фурната, едва след това може да проверите с дървено шишче дали е изпечен блата. Ако в средата е още глетав, направете със шиша няколко дупчици и оставете още 5-10 мин. да се доизпече
  8.  Извадете блата от фурната и го
оставете да изстине напълно във формата. (Височината на блата зависи от количеството тесто използвано според формата. Аз използвах 26см. форма и разделих блата на две части)
След като блата е напълно изстинал, (поне 2 часа, а най - добре на следващят ден) го извадете от формата, като го обърнете върху дъска. След като отлепите хартията, блата е готов за разрязване и пълнене.


Приготвяне на  ванилов крем с бял шоколад
  1. В 450мл. студено мляко изсипвате един крем Оле – ванилия (пожелание добавете 3 -4 с.л. захар), добавете 1 ванилия  и разбийте 3 мин. с миксер .
 2. На водна баня, (на котлона) разтопете белият шоколад, по следният начин: В малка касерола начупвате на дребни парчета половината шоколад и 50 мл. мляко. След като се стопи леко, добавяте останалия шоколад (така контролирате температурата на шоколада).
 3. Прибавете разтопения шоколад към ваниловия крем, ( не на веднъж, а на 3 пъти по- малко ,  разбърквайки енергично ,след всяко прибавяне, до пълното усвояване на шоколада) . Покрийте крема със стреч фолио и го слагате в хладилник (поне за 40мин.)


за крем със заквасена сметана и канела
 
 1 .В купа изсипвате крема Оле. Добавяте заквасената сметана, пудрата захар и 1 ч.ч. от прясното мляко и започвате да разбивате с миксер, В процеса на разбиване и набухване  добавяйте толкова прясно мляко (или сок от компот,докато ви хареса консистенцията на крема). Накрая добавете канела,  есенция ром и  ванилия. Всичко това отнема 4-5 мин.  Поставете крема в хладилник за около 30 мин.

    Приготвяне на капучино с ром и канела за сиропиране на блата
  
Стоплете млякото и прибавете  2ч.л. ароматно инстантно кафе, кафява захар , канела и няколко капки ром,( или есенция ром).

Сглобяване на тортата

1. Разрежете изстиналият блат на две хоризонтални части. Поставете върху табла едната част от блата за основа( с разрязаната част нагоре). Сиропирайте навсякъде, (като не забравяте краищата, които са по сухи) с  ароматното капучино, като използвате лъжица. Покрийте блата обилно с ваниловия крем. Поставете тортата в хладилник, докато приготвите орехите.
 2.Запечете около 50 гр. орехи с 1 с.л. кафява захар на тиган ( или в микровълнова фурна за около 2-3 мин.). След това, извадете тортата от хладилника, нарежете орехите на по- дребни парченца и ги поръсете върху ваниловия крем.
3. Поставете вторият блат,без да го сиропирате.  Изсипете сметановия крем и покрийте тортата отгоре и отстрани. Загладете тортата отгоре и отстрани.
 4. Украсете тортата с пурички (отстрани като борд, а отгоре поръсени- леко натрошени). Добавете и нарязани на дребно сушени кайсии или фурми.)

 
                                                  ...and don't forget  - enjoy your journey!