сряда, 10 октомври 2012 г.

Карамелен сладкиш с праскови, бадеми и кокос


      Карамелен сладкиш с праскови, бадеми и кокос
 

   Продукти


400 гр. бутер тесто
7 - 8  с.л. захар ( или повече, ако обичате по сладко)
50 гр. бадеми
1 кокосов орех или кокосови стърготини


За сиропа с праскови
4 праскови
4 с.л бяло вино( може да се замени с ром , ликьор или есенция)
1/2ч.ч.  вода
1/2ч.ч.  захар
1 ванилия
1 к.л. канела
1 с.л. мед

                   Начин на приготвяне
1.      Приготвяте сиропа с праскови. Нарязвате прасковите на полумесеци и ги поръсвате с няколко капки лимонов сок. В малка касерола слагате 1/2ч.ч.  вода, 1/2ч.ч. захар, 1с.л. мед, ванилия и канела. Слагате сиропа на котлона да заври за 5 мин. Прибавяте към него прасковите и бялото вино, и оставяте да поври на бавен огън около 10мин,( при което сиропът се сгъстява и прасковите поемат аромата му). След това  изваждате прасковите да се отцедят и оставяте сиропът да се охлади.

2.       На котлона или във фурната разтопявате маслото в тавичката, в която ще печете десерта. Поръсвате обилно със захарта и изчаквате около 2 мин. съвсем леко да се карамелизира.  Изваждате тавата от фурната и нареждате отцедените праскови, като ги подреждате плътно върху захарта. Поръсвате с  част от кокосовите стърготини( предварително, ги карамелизирайте с 1 с.л. .захар на тиган. Ароматът е невероятен! В случая аз използвах кокосови стърготини, които направих от  настърган кокосов орех и кафява захар. Вкусът им е различен и аз лично го предпочитам, но това е само идея J . След като сте поръсили с кокос, поръсвате с още две супени лъжици захар.

3.      Покриваме с листа бутер тесто,( който леко сте разточили предварително), като вкарвате крайчетата навътре, за да застъпят част от плода. Надупчвате на няколко места с вилица тестото.  Печете в загрята на 220 градуса фурна до готовност на бутер тестото (приблизително 30 - 35 мин.). Готовият сладкиш се обръща в подходящ поднос.

4.       Нарязвате бадемите на парченца и ги запичате на тиган с 1.с.л. захар

5.      Поръсвате сладкиша с хрупкавите бадеми и карамелизирани кокосови стърготини. Накрая заливате сладкиша с охладения ароматен сироп.
                                     
                                            ...И това е............:)

 
 
 
                      Идеята за сладкиша взех от

 http://benita-roshita.blogspot.com/2012/04/by.html и адаптирах по - мой вкус

NB! Възможно е сладкишът да се отделя трудно от тавата и прасковите да останат на дъното й , ( На мен ми се случиJ),но няма проблем! С  помощта  на малко ножче извадете прасковите и ги поставете върху сладкиша. Може също да използвате хартия за печене.
         NB! Сиропът с праскови може да замените с компот от праскови, ананас или манго.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар