сряда, 24 октомври 2012 г.

Cukoto -Тирамису с ядки, захаросани плодове и крем Сабайон

 

Cukoto -Тирамису с ядки , захаросани плодове и крем Сабайон




С много настроение от слънчева Италия
моята интерпретация на флорентинско Тирамису:)


 

Продукти
За бишкотите
(рецепта от http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,825.msg20180/topicseen.html#new)
4 яйца
180гр захар
щипка сол
140гр брашно с щипка бакпулвер
75гр. пшенично нишесте/ или готов крем на прах
Пудра захар за поръсване - около 1 ч.ч/ може и кристална захар.

- за крем Сабайон
          - 100 мл десертно сладко вино Санто, Порто, Марсала/ може да се замени със силно    еспресо, ликьор или сладък плодов сироп)
           - кората от един лимон
           - 1 -2 пак. ванилии    
           - 100гр. захар
           -  5 жълтъка
Отделно за сметановите кремове
          
- 5000гр.  подсладена сладкарска сметана
          
- 50 -100 гр бадеми и/ или лешници
  
        - 25гр.- захаросани плодове по избор (череши, портокалови и лимонени    парченца)
   
      - 150гр. черен шоколад
         -
100гр. какао на прах
         -
1ч.ч. студено мляко с кафе, което е подсладено и към него са добавени амарето    ром, или есенция ром на вкус
 
Начин на приготвяне
-за бишкотите: *
1 Фурната се загрява на 180*С. Застила се тавата с хартия за печене и намазва съвсем леко с четка с олио. 
2..  Брашното и нишестето се пресяват
4.  Разбийте белтъците с щипката сол на твърд сняг , след което добавете  половината  захар(50гр.) и продължете разбиването.
5.  Отделно се разбиват жълтъците с останалата захар (90гр.) до побеляване          (
4- 5 мин.)
6.  Към тях се прибавя 1/3 от белтъчната смес и се обърква с дървена лопатка; след това на още два пъти останалата белтъчна смес като всеки път се разбърква внимателно
7. Брашнетата смес се прибавя на няколко пъти (4-5 ) към яйчната смес, като се бърка с дървена лопатка след всяко прибавяне.
8.  Изсипва се в подходящ шприц с накрайник с отвор около 1 до 1.5 см (или в пош) и се шприцоват "пръчици" на хартията - около 7-8см дълги. Оставят се да починат за около 2-3 мин., след което се поръсват през сито с пудрата захар или кристална – това е пожелание.   
9. Пекат се за около 10 - 15 мин - или според фурната до леко порозовяване, като до  осмата-та минута не се отваря фурната.
11.  Охлаждат се в тавата за около 3-4 минути, а след се оставят на решетка до пълното им изстиване, като не се покриват с нищо.
 
За крем Сабайон
1   Разбийте с миксер жълтъците със захарта, около 1 минута, докато сместа леко побелее.Добавете виното и продължете да разбивате с миксер ( или с бъркалка
2.  На котлона сложете тенджера с вода и оставете да заври на бавен огън . Купата с жълтъците и вино сложете на водна баня и продължете с разбиването. Сместа трябва да започне да побелява и да се сгъстява Отнема от 10 – 17 мин.
3. След като кремът Сабайон е готов,отдръпнете купата от водната баня и веднага  сложете в по-голям съд със студена вода. Кремът продължава да се разбива, докато се охлади. Добавете 1 -2 ванилии и лимонова кора. Оставете да изстине напълно.
Това е всичко, относно крем Сабайон. Продължете  като:
4 В купа разбийте сметаната на пухкав сняг, която предварително трябва да е престояла в хладилник поне 4 -5 часа.
5.Към охладеният крем Сабайон добавете сметаната и разбъркайте с шпатула, за да се запази въздуха. Ако искате може да добавите 2-3 с. л. пудра захар на вкус.
6. Към вече готовият крем добавете запечените и нарязани на ситно бадеми , нарязаните захаросани плодове и нарязан отново на дребно 100гр. черен шоколад. Объркайте всичко с шпатула.
7. разделете сместа на две части, като  2/3 от сместа оставете бяла, а 1/3 направете шоколадова като прибавите 50 гр. разстопен черен шоколад.
8. Подредете десерта в подвижна тортена форма, купа, тава от йенско стъкло или тенджера. Облепете дъното и стените й със свежо фолио
           9.  Намажете стените и дъното на формата с бял крем, тъй като тирамисуто ще се    поднесе обърнато,  Наредете бишкотите прави около стените на съда.След това започнете да редите бишкоти по дъното, като ги потапите предварително в кефеената смес.Редувайте бял крем,шоколадов крем и бишкотите докато запълните формата.Завършвате най- отгоре с бишкоти . Препоръчително е да си оставите около100гр. от белия крем, за да дооформите тортата след като отстраните ринга.
         
10.. Оставете тирамисуто в хладилник най- малко за 4 часа.( препоръчително е за 12 часа)
 Преди сервиране, обърнете тирамисуто върху плосък поднос, махнете фолиото и  дооформете с останалия крем. Поръсете с какао и пожелание  декорирайте с плодове или настърган шоколад..

 
.... едно кулинарно пътешествие до артистична Флоренция..............наслаждавайте се на престоя си! Да ви е сладко!:)

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар