понеделник, 11 февруари 2013 г.

Мини крембъли с ябълки и касис (една рецепта - два десерта).



Мини крембъли с ябълки, касис и мед


 Една рецепта - два десерта!

Мини крембъли с ябълки и касис

Сочен сладкиш с ябълки и касис
Продукти
1/3 ч.ч. захар            
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол

½ к.л. канела
2 яйца
2 с.л. олио
1/3 ч.ч. сладкарска сметана
6 големи ябълки
100 гр. касис( замразен)
За глазурата:
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
50 гр. разтопено масло
1 ванилия/ есенция ром
 
За маслените трохи
5 с. л. масло( маргарин)
5 с. л. брашно
5 с. л. пудра захар
5 с.л корнфлейкс( може и повече)
½ к.л. куркума( или жълта сладкарска боя)
3 с.л. овесени ядки( пожелание)
 -за декорация – мед и пудра захар

  Основната рецепта е на  Елена от„ Кулинарни Страсти”. А, аз инспирирана от нея приготвих тези два десерта. Ето и линк към оригиналната рецепта http://kulinarnistrasti.blogspot.com/2012/10/blog-post_23.html

Начин на приготвяне

От посочените продукти може да приготвите два десерта.
Първият е  Сочен сладкиш с ябълки и касис ето  линк към рецептата.

http://mishelsbakery.blogspot.com/2013/02/blog-post_11.html

  За да приготвите мини крембъли - използвате за основа сочния сладкиш, с добавка маслени трохи. 
Мини крембъли с ябълки и касис

  1.   В купа смесете захарта, брашното, бакпулвера и солта.
2. В друга купа разбийте, за кратко с миксер  яйцата, сметаната, олиото и канелата.         
3. Постепенно към яйчената смес  добавете сухите съставки.
4. Почистете и обелете ябълките. Нарежете на тънки ивици и смесете с тестото. Накрая добавете към сместа измитите,подсушени и набрашнени плодове касис.
5. Постелете дъното и стените на правоъгълна тавичка с пекарска хартия,( аз използвах правоъгълна форма с размери 25/11 и вис. 7 см. ), намаслете добре и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете за  -60мин.
6.
Глазурата се приготвя, като смесите яйцето, захарта и добавите разстопеното, но не горещо  масло. Извадете сладкиша и намажете с глазурата. Върнете отново във фурната и изпечете за 15 мин.
7. Готовият сладкиш оставете да изстине напълно и тогава го извадете от формата(тавичката), отстранете хартията,ако има такава и сложете в табла, но не обърнат, а с глазурата нагоре.Поръсете с пудра захар( пожелание)

8. За маслените трохи – смесете всички продукти в купа и бързо ги стрийте на трохи с пръстите си.

9. Вече охладеният сладкиш (престоял поне 2 часа на студено), нарежете на филийки и оваляйте от всички страни с маслени трохи. След това наредете филийките в тавичка (постлана с пекарска хартия и намаслена) и запечете за 30 мин на 200градуса. След като изстинат десертите, намажете с мед или поръсете с пудра захар.
  Резултатът е мини десерт с много хрупкава маслена коричка отвън и много сочен мек и плодов пълнеж отвътре. Този сладкиш ме спечели с малкото количество брашно, защото когато го хапвам, усещам само плодове с вкус на масло,а корнфлекса му придава много приятен хрупкав вид.



                                                                Да ви е сладко:)