понеделник, 4 март 2013 г.

Бииненщих или немски ванилов сладкиш



Бииненщих или  немски ванилов сладкиш 
 

Bienenstich

 Продукти:

За блата:
4 яйца
200 г захар
1 пакетче ванилия
100 г брашно
1 пакетче ванилов пудинг „д-р Йоткер”
1 ч.л. бакпулвер
кората от един лимон (по желание)

за крема
300 мл течна сметана -неподсладена
600 мл прясно мляко
2 пакетчета ванилов пудинг за студена обработка „ д-р Йоткер”
50 г захар (пожелание)
1 ванилия

За глазурата:
100 г краве масло
2 с.л. течна сметана
100 г захар
1 пакетче ванилия
 50 г филирани бадеми
  Начин на приготвяне
     1.  Стопявате  продуктите за глазурата(трябва да се получи светъл сметанов карамел), разбърквате с бадемите и оставяте да се поохлади.
     2.  За блата: разбивате с миксер  яйцата заедно със захарта и ванилията на пухкав крем, докато побелее (минимум пет мин.). Прибавяте постепенно бакпулвера, брашното и пакетчето пудинг(предварително пресяти).Накрая добавяте настърганата лимонова кора. Изсипвате в добре омаслена и посипана с брашно форма(или застилате с пекарска хартия) и печете 30 мин. Поливате с глазурата и допичате още 10 минути до златисто-червено.Оставете да изстине напълно, преди да извадите от формата (и да махнете хартията, ако има такава).Препоръчително е да изчакате поне 30 мин.
(В оригиналната рецепта процеса на печене е  при 150° около 5-10 минути. Поливате с глазурата и допичате още 20 минути до едно апетитно златисто-червено.Оставете да изстине напълно.)
3.  За крема: смесете  пудинга с млякото и разбийте на гъст крем.  Прибавете към него разбитата сметана и отново рабъркайте. Ако не ви е достатъчно сладко на вкус, прибавете захар, докато разбивате сметаната. Оставете в хладилник до момента на сглобяване.

         Сглобяване на сладкиша
разрежете блата на два по-малки. Изсипете равномерно върху долния  целият крем и го притиснете с втория.
 Този сладкиш е за почитателите на десерти с много, много крем, който в случая е изключително лек и ефирен, така, че спокойно може да си хапнете и по – голямо парчеJ.
  Името на сладкиша е много интересно – означава „ужилен от пчела”, на немски език, от където идва и  тази много стара рецепта, за това вкусно изкушение.
Източник: