Бииненщих
или немски ванилов сладкиш
Bienenstich |
Продукти:
За блата:
4 яйца
200 г захар
1 пакетче ванилия
100 г брашно
1 пакетче ванилов пудинг „д-р Йоткер”
1 ч.л. бакпулвер
кората от един лимон (по желание)
За блата:
4 яйца
200 г захар
1 пакетче ванилия
100 г брашно
1 пакетче ванилов пудинг „д-р Йоткер”
1 ч.л. бакпулвер
кората от един лимон (по желание)
за крема
300 мл течна сметана -неподсладена
600 мл прясно мляко
2 пакетчета ванилов пудинг за студена обработка „ д-р Йоткер”
50 г захар (пожелание)
1 ванилия
300 мл течна сметана -неподсладена
600 мл прясно мляко
2 пакетчета ванилов пудинг за студена обработка „ д-р Йоткер”
50 г захар (пожелание)
1 ванилия
За глазурата:
100 г краве масло
2 с.л. течна сметана
100 г захар
1 пакетче ванилия
50 г филирани бадеми
100 г краве масло
2 с.л. течна сметана
100 г захар
1 пакетче ванилия
50 г филирани бадеми
Начин на приготвяне
1. Стопявате продуктите за глазурата(трябва да се получи
светъл сметанов карамел), разбърквате с бадемите и оставяте да се поохлади.
2. За
блата: разбивате с
миксер яйцата заедно със захарта и
ванилията на пухкав крем, докато побелее (минимум пет мин.). Прибавяте
постепенно бакпулвера, брашното и пакетчето пудинг(предварително пресяти).Накрая
добавяте настърганата лимонова кора. Изсипвате в добре омаслена и посипана с
брашно форма(или застилате с пекарска хартия) и печете 30 мин. Поливате с
глазурата и допичате още 10 минути до златисто-червено.Оставете да изстине
напълно, преди да извадите от формата (и да махнете хартията, ако има такава).Препоръчително
е да изчакате поне 30 мин.
(В оригиналната
рецепта процеса на печене е при 150°
около 5-10 минути. Поливате с глазурата и допичате още 20 минути до едно
апетитно златисто-червено.Оставете да изстине напълно.)
3. За
крема: смесете пудинга с млякото и разбийте на гъст
крем. Прибавете към него разбитата
сметана и отново рабъркайте. Ако не ви е достатъчно сладко на вкус, прибавете захар,
докато разбивате сметаната. Оставете в хладилник до момента на сглобяване.
Сглобяване на сладкиша
разрежете блата
на два по-малки. Изсипете равномерно върху долния целият крем и го притиснете с втория.
Този сладкиш е
за почитателите на десерти с много, много крем, който в случая е изключително
лек и ефирен, така, че спокойно може да си хапнете и по – голямо парчеJ.
Името на
сладкиша е много интересно – означава „ужилен от пчела”, на немски език, от
където идва и тази много стара рецепта, за
това вкусно изкушение.
Източник:
Разкошен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Тилия!....И при теб съм си набелязала вкуснотийки:)
ОтговорИзтриванеБраво, Миме! Страхотен беше...;)
ОтговорИзтриване