четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Орехов кейк с черен чай, мляко и мед



                    Орехов кейк с черен чай, мляко и мед

 
 

 

Продукти



1 ч.ч. прясно мляко
2. пак. черен  ароматен чай (аз използвах PG tips tea)
100 гр. мед
50 гр. кафява захар Мусковадо ( или бяла, кристална захар)
2к.л. разстопено, но леко охладено  масло (или  олио)
2 ½ ч.ч. брашно
2 к.ч. бяла, кристална захар
1 бакпулвер
1ч.ч.. орехи
1 ч.л. канела
1 ванилия
настъргана лимонова кора


Начин на приготвяне


1. Пригответе силен и ароматен английски  чай. Смесете  1ч.ч. горещо  мляко с 2 пакетчета  черен чай. Прибавете към чая меда и кафявата захар и оставете да се разстопят. Охладете чая ,на стайна температура, за около 15 мин.

2.  Сложете в купа охладения чай. Към него, при непрекъснато бъркане с миксер, добавете  2к.ч. захар  и  течното, охладено масло, (разбивате 5-6 мин.). След това, към сместа, прибавете настърганата лимонова кора , пресятото брашно, смесено с бакпулвера , канелата, и ванилията.( При прибавянето на брашното не използвайте миксер, а шпатула или дървена лъжица. Освен това не бъркайте дълго,само докато се усвои брашното от сместа  - около 1 минута ). Накрая оваляйте орехите с 1с.л. брашно , добавете  ги към сместа и разбъркайте с шпатула.

3. Намаслете дъното и стените на кексова форма с масло или маргарин, поръсете леко с брашно – за да не залепва кейка. Изсипете сместа във формата и изпечете  в предварително загрята на 200градуса фурна. Времето за печене е около 40- 50 мин.( може и повече). Кейкът е готов, когато при набождане с дървена клечка, тя излиза  напълно суха.

NB! Печете кейка на второ ниво от долу нагоре във фурната. Ако кейкът е изпечен отгоре, а отвътре не е готов, сложете фолио и продължете печенето.

4. Извадете готовия кейк от фурната. Изчакайте  5-10 мин. и го обърнете върху поднос. Декорирайте с пудра захар, или намажете кейка с мед, (аз предпочетох втория вариант).

     А сега е време за една чаша черен чай с мляко,  като истински  аристократи – по душа! :)