четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Брауни с лешници - Лили




Брауни с лешници – Лили
 
 

 

Здравейте Приятели!
 
    Искам да изкажа хиляди благодарности на едно много мило и талантливо момиче - Лили Петрова , която    сподели с мен рецептата за това  невероятно шоколадово изкушение .
   Лили,  десертът е  истинско удоволствие за сетивата. Според мен спокойно може да го наречем – „Сладкиш за  добро настроение”, защото който го опита, няма как да остане безразличен!

От моя страна реших, да добавя лешници и да използвам малко- по различна глазура. Но и двата варианта са описани, който и да приложите, няма вариант да се разочаровате . Желая ви успех, а ето и рецептата:

 Продукти
½ ч.ч. брашно(пресято)
1/2ч.ч.  полуразстопено масло (100гр.)
¼ ч.л сол
1/3ч.л. бакпулвер
2-3 с.л. какао д-р Йоткер
1 ч.ч. захар
2 яйца (стайна температура)
1-2 пак. ванилия
30гр. лешници( предварително леко запечени и нарязани)


Глазура
25гр. масло
100гр. пудра захар (пресята)
100гр. черен шоколад
100гр. прясно мляко
50гр. лешници (запечени)

                                                   
                                             Начин на приготвяне

1.      Включвате фурната на 180 градуса , да се загрява. Намазнявате дъното и стените на  подвижна форма за печене (24 см.), слагате на дъното хартия за печене.(Може и тавичка с приблизително такива размери, но не по -голяма)

2.      Разбивате маслото със захарта, прибавяте едно по едно яйцата и ванилията (разбивате с миксер 5 мин.).

3.      Прибавяте към  сместа предварително пресятите и смесени брашно, какао, бакпулвер и сол. Бъркате за съвсем кратко с дървена лъжица или силиконова шпатула ( NB!Не с миксер!). Накрая прибавяте лешниците(  предварително, леко ги набрашнете с  1 к.л. брашно. Така няма да потъват на дъното на сладкиша.

4.      Изсипвате сместа във формата и печете на 180 градуса за 25 мин.( не повече). Вътрешноста на сладкиша е влажна, но това е ОК, след като изстине всичко си идва на мястотоJ.

5.      Изваждате от фурната и изчаквате сладкиша да изстине напълно ( минимум  30 мин.)

6.       Пригответе глазурата, като  на водна баня, сгорещетете млякото, прибавете начупения шоколад, маслото(25гр) и пудра захар – бъркате през цялото време. Получава се много прятна тъмна консистенция на разстопен лъскав  шоколад.

Тук е моментът да кажа, че в оригиналната рецепта на Лили глазурата е по различна ето и нея – изберете която решите:
½ пак. масло се разбива с пудра захар и какао,след което се прибавя разстопен на водна баня ½ натурален шоколад.

7.      Извадете  изстиналия сладкиш от формата, отстранете хартията и го поставете обратно в нея. Надупчете на няколко места с вилица и залейте с глазурата. Оставете за 1-2 часа да стегне глазурата.( за предпочитане на стайна температура, но може и в хладилник, след първият половин час). Запечете лешниците на микровълнова фурна за 2-3 мин, нарежете ги на едро и оставете да изстинат. Непосредствено преди сервиране отстранете подвижните стени и сложете в табла сладкиша. Поръсете отгоре  обилно с ядките.
 
 
......Е, просто няма подобен вкус - черен шоколад и лешници – абсолютна класика, която обаче не ти се иска да замениш с нищо друго....... 
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар