сряда, 28 ноември 2012 г.

Солена торта с картофки, сирене и босилек


Солена торта с картофки, сирене и босилек
Картофено пюре по разичен начин
Продукти

1, 5 кг. картофи
400 гр. сирене
 1 с.л.сух босилек
 2 щипки суха  мащерка
1. к.л. черен пипер
сол – на вкус
50 гр. краве масло
1 ч.ч. сметана за готвене/ прясно мляко
 3 -4 скилидки чесън
200 мл. олио ( за изпържване)





Начин на приготвяне


 1.  Сварете 1 , 2 кг. картофи. Останалите обелете, настържете на едро ренде и изпържете (те са за декорация).
2.  Сварените картофи, още докато са топли, направете на  гъсто картофено пюре като: Намачкайте картофите, прибавете гореща сметана, краве масло сол и черен пипер.

3.   Пригответе плънката като: Настържете сиренето, прибавете стрит сух босилек, и нарязан на много ситно чесън(може и чесън на прах). Стрийте много добре с пръсти плънката,получават се трохи от сирене.

  4.   Разпределете си по три равни части картофено пюре и три части смес от сирене                                    

  5.   В подвижна форма за печене или тавичка с по високи стени разстелете 1/3 от картофеното пюре, поръсете обилно 1/3 от плънката, сложете отново  1/3 пюре и така докато завършите със смес от  сирене. Накрая може да настържете  още малко сирене – за разкош и по – добър вид.

  6.   Декорирайте  тортата с изпържените картофки и поръсете с мащерка и босилек.     

Това е една импровизация или картофено пюре, по различен начин. Подходящо е за предястие или гарнитура. Най - вкусно е, когато е леко топло.