петък, 23 ноември 2012 г.

Ароматен, билков хляб с кашкавал, сушени домати и печен чесън


Ароматен, билков хляб с кашкавал, сушени домати и печен чесън


 
Рецептата е за хлебопекарна

Продукти
520 гр. брашно
2 с.л.  захар
1 ½ ч.л. сол
300 мл. вода
100 мл.олио
13гр.(1/3 кубче)  прясна мая
30 – 40 гр. сушени домати
3 глави чесън
200гр. кашкавал
подправки (, пресен розмарин, сушени – мащерка, босилек, риган)
1 жълтък и по  2 щипки едра морска сол и маково семе

Начин на приготвяне

      1.  Пригответе плънката като: изпечете целите глави чесън ( без да ги белите) във фурната за 30 мин. След като е готов , чесънът е много мек и при стискане , лесно излиза от люспите.

Смесете чесъна с всички подправки(количеството е по избор, но ориентировъчно- по две  - три щипки от всяка).  Добавете настърганият кашкавал и нарязаните на едро сушени домати( аз ги приготвих по рецепта на Йоана), ето линк:http://www.kulinarno-joana.com/2010/09/dried-tomatoes/

Оваляйте цялата плънка с 2 – 3 с. л. брашно идеята е да не потъне на дъното.

2.       Разтворете маята в 100 мл. хладка вода с 1 с. л. захар, Изчакайте само  5 мин да се размие до еднородна смес, не е нужно да увеличава обема си.

3.       В контейнера на хлебопекарната сложете 1 с.л. захар, солта, и останалите 200мл. вода. Прибавете разтворената мая , добавете брашното(предварително пресято) и накрая олиото.

4.       Сложете контейнера в хлебопекарната и пуснете на програма за основно тесто ( при мен е за три часа). След като спре  звуковият сигнал за добавяне на допълнителни продукти, рестартирайте хлебопекарната , като пуснете програмата отначало.
След като  звуковият сигнал за добавяне на продукти спре  отново, ( без да изключвате хлебопекарната), извадете тестото , разстелете леко и прибавете 1/3 от плънката, омесете тестото, след това на още два пъти добавете останалата плънка. Целта на ръчното прибавяне на плънката е продуктите да се разпределят по – равномерно и навсякъде, като същевремено доматите да останат на парченца. Всичко това направете бързо, не е нужно да се меси много, само колкото да се усвои плънката от тестото. Върнете обратно в хлебопекарната. Непосредствено преди да започне печенето,( при мен е един час), на  втасалият хляб намажете отгоре  с разбит жълтък и поръсете с едра морска сол и маково семе. След като хлябът е готов, отворете фурната, за да остане коричката хрупкава.
 
        





Резултатът е излючително мек и еластичен хляб отвътре с хрупкава коричка отвън. А ароматът на мащерка,босилек, розмарин,с вкуса
на сушени домати, лек чесън и кашкавал е....
 оставям на вас да довършите изречението...
J
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар