понеделник, 5 ноември 2012 г.

Ябълков сладкиш с лешници

Ябълков сладкиш с лешници
 


Продукти:
1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 ванилия/ есенция ром
2 яйца
2 с.л. олио
1/3 ч.ч.прясно мляко
5 големи ябълки
50 гр. лешници безсолни и запечени

За глазурата:
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
60 гр. разтопено масло
1 ванилия/ есенция ром
 Сладкишът е изцяло по рецепта на  Елена от
Кулинарни Страсти, аз добавих само, едни от любимите ми ядки – лешници.  Ето и линк към оригиналната рецепта http://kulinarnistrasti.blogspot.com/2012/10/blog-post_23.html

Начин на приготвяне

1.  В купа смесете захарта, брашното, бакпулвера и солта.
2.  В друга купа разбийте с миксер  яйцата, млякото, олиото и ванилията.
3.  Постепенно към млечната смес добавете сухите съставки.
4.  Почистете и обелете ябълките. Нарежете на тънки ивици и смесете с тестото.. Накрая добавете към сместа запечените и нарязани предварително лешници.
 5. Излейте сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка,(аз използвах подвижна форма за печене 24 см. и хартия за печене) и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете за   - 35 мин.
 6.   Глазурата се приготвя като се смесите яйцето, захарта и добавите разстопеното, но не горещо  масло. Извадете сладкиша и намажете с глазурата. Върнете отново във фурната и изпечете за 15 мин.
7. Готовият сладкиш оставете да изстине напълно и тогава го извадете от формата(тавичката), отстранете хартията,ако има такава и сложете в табла, но не обърнат, а с глазурата нагоре.
 

Вкусът на сладкиша на мига ще ви пренесе в малка парижка сладкарица, сервиран обилно с пудра захар и лъжица сметана. Поне аз така си го прадтавихJ.  Bon appétit  avec Vincent van Gogh!

Няма коментари:

Публикуване на коментар