неделя, 23 февруари 2014 г.

Шоколадова торта Андалусия



Шоколадова торта Андалусия

Торта за Мики



 (Адаптирано от ginger cookies)
 Тази Вълшебна торта е изцяло по идея на Вероника от  thegingercookies.blogspot.com    за което съм много благодарна. Всички нейни неща се получават от първия път ,  винаги са оригинални и изненадват с вкуса си. С две думи са далеч от скуката ,а това е моето мото не само в кулинарията!
Не мога да не спомена и поводът за тортата, а именно в навечерието на коледните празници беше рождения  ден на едно много мило, умно и красиво момиче, на име Микаела , дъщеричка на моя приятелка. Те двете ме вдъхновиха толкова много, че тортата се получи някак много  лесно, като на игра. Затова и в моите тефтери тортата си остава с името Мики. От тогава си имам нещо като поговорка – „Какъвто човека , такава и тортата”
Тортата е върхът на шоколада и все пак за да не е просто шоколад идва ролята на жълтия крем, който е най вкусният крем, който съм опитвала! Възнамерявам да направя торта само с такъв крем, но се опасявам, че ще я изям цялата:). Та така, А тя -  тортата - е  някак аристократично тежка, наситена и неустоимо вкусна, както вече споменах, далеч от скуката! Не ви остава нищо друго – освен да опитате, пък.........после ще говорим:)
 

за блатовете:
10 белтъка
2 равни супени лъжици брашно
160 грама смлени орехи
160 грама  захар
120 грама пудра захар
40 грама какао

за жълтия крем:
10 жълтъка
70 грама пудра захар
2 ванилии
50 грама краве масло
1 пакетче желатин
75 грама течна сладкарска сметана(използвах „Президент”)

за кафявия крем:
250 грама шоколад
100 грама краве масло
100 грама течна сладкарска сметана(използвах „Президент”)

за глазурата:
1 бр. шоколадова глазура  д-р Йоткер( оригиналната глазура може да видите при ginger cookies)
за украса:
бадемов марципан – готов
сушен микс плодове и ядки
 
Приготвяне
 Тортата е с  диаметър 24 см.
 За блатовете: Разбийте белтъците, докато започнат да стават на сняг.
Добавете и двата вида захар и разбийте до получаването вече на гъст сняг.
Смесете брашното, смлените орехи и какаото и добавете на 2-3 части към белтъците, като не спирате да разбивате с миксер.Разделете  сместа на 3  равни части.
Подгответе си тавата, като я покриете с намаслена хартия за печене.
В предварително загрята на 200 градуса фурна изпечете 3 еднакви блата.
Времето за печене е около 15 минути, но всепак внимавайте -  всяка фурна пече различно.
Оставете блатовете да изстинат без да ги слагате един върху друг..

Следва приготвянена жълтия крем.
Задължително на водна баня сложете жълтъците, захарта и маслото и варете на слаб котлон, докато се сгъсти крема.
Става много бавно, но това е в реда на нещата..
Махнете от котлона.
След като се сгъстят, прибавете предварително подготвения, според указанието на опаковката желатин.
 Изчакайте да изстине малко крема от жълтъци и масло преди да  добавите и ванилиите, заедно с добре разбитата сметана.
Хубаво разбъркайте до хомогенност.
Когато кремът изстине почти напълно(но не и чак да започне да стяга много),сложете целия крем върху първия блат и го разпределете добре.
Покрийте с втория блат.

Следва приготвяне на кафявия крем..
Разтопете шоколада и маслото на водна баня (задължително) и когато изстинат, смесете с разбитата на сняг сметана.
 Цялостно сглобяване на тортата: Изсипете  почти целия крем върху втория блат и покрийте с третия. С останалата част от кафявия крем измажете тортата отстрани.
Пригответе си глазурата, като следвате указанията на опаковката
Изчакайте глазурата да започне да стяга (за да не тече, а почти да се маже) и покрийте тортата.
Украсете по ваш вкус. Аз използвах   готов бадемов марципан, който нарязах на парченца и декорирах с  микс  сушени плодове и ядки.


.