понеделник, 3 декември 2012 г.

Такос с прошуто, пикантни картофки и кашкавал


Такос с прошуто, пикантни картофки и кашкавал




Продукти
 - за пикантните картофки
500 гр катрофи
подправки микс( червен пипер, сол,  суха мащерка, сух розмарин, черен пипер)
 5 – с.л. олио
20 гр. краве масло
-  за плънката
250 гр. прошуто/може да се замени с пилешко или свинско крехко месо/
50 мл. бяло вино/вода
2 ч. л.
чили сос (аз използвах Дерони)
 1 домат /2 с. л.
доматено пюре
2 ч. л. сок от лимон
1 глава кромид лук ,
 1 с. л. царевично брашно
 2-3 скилидки чесън
1к.л. захар

7 -8 листа маруля
/ зеле
2 домата
200 гр. пушена моцарела
магданоз  за поръсване

 - за питките такос ( 12 -13 бр. малки)
2 с. л. бяло пшенично брашно

12 с. л. царевично брашно
(260 гр.)
10 с. л. олио

2 яйца
1 ч.ч. вода
3-4 щипки сол

3 щипки черен пипер
Начин на приготвяне
      1. Пригответе  пикантните картофки като: Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета, полейте ги с 2-3 с.л. олио и ги оваляйте с миксираните подправки. Намажете дъното на голяма тава с олио и наредете картофите на един ред (за да се изпекат равномерно) . Изпечете ги за около 20-30 мин в предварително загрята фурна. Сега нещо важно!  За да останат картофките хрупкави и в същото време не прекалено твърди – след първите 15 мин от печенето, ги извадете и намажете всяко едно картофче с краве масло. Това, омекотява острия пикантен вкус и ароматизира картофките.
2.       Пригответе плънката: В тиган се запържва за кратко прошутото( нарязано на жулиени)
3.       Лукът  и чесънът нарежете на ситно и смесете в купа с  1.ч.л. лимонов сок,  и 1 с.л. царевично нишесте. Запържете ги в  тиган за около 2 -3 мин. Към тях прибавете прошутото и доматеното пюре( аз  го приготвих, като накиснах  един домат за 2 -3 мин. в гореща вода, обелих го и настъргах на ренде. Добавих му една скилидка чесън и щипка розмарин), оставете да се запържи за минута – две и прибавете виното и чили соса.  Пържете, докато виното се изпари и сместа полепне по прошутото. Подправете на вкус със сол , черен пипер и магданоз.
4.       Нарежете няколко листа зеле или маруля – те са за плънката. А отделно си подгответе съд за сервиране и поставете по цялото дъно (като канапе) листа маруля или зеле.
5.       Пригответе питките такос като: в купа  налейте 1 ч. ч. студена вода и към нея  прибавете двата вида брашно. Добавете леко  разбититето яйца, овкусете със сол и черен пипер  и бъркайте  до пълното хомогенизиране на сместа (трябва  да се получи смес с консистенция на тесто за палачинки). Намаслете леко тиган  и изпечете малки царевични  палачинки, но без да ги намаслявате. Готовите палачинки покривавайте с кърпа(веднага след всяка изпечена) . Идеята е  да останат еластични и да не се чупят, като същевременно останат много хрупкави.
6.       Такосите се пълнят обилно с плънката( от прошуто с доматен- чили сос, пикантни картофки,  зеле/ маруля и домат), но не се завиват на руло, а само се прегъват и се подреждат върху канапето от маруля/зеле. Отгоре се гарнират с  меко сирене( в случая пушена моцарела) ,сирене Чедар  или кашкавал . За Разкош, полейте с чили сос и поръсете с магданоз.
Ако ви се хапва  нещо свежо и нетрадиционно – направете си такосJ . Една пикантна и много вкусна идея от мексиканската кухня!