Такос с прошуто, пикантни
картофки и кашкавал
Продукти
- за пикантните картофки
500 гр катрофи
подправки микс( червен пипер, сол, суха мащерка, сух розмарин, черен пипер)
5 – с.л. олио
20 гр. краве масло
- за плънката
250 гр. прошуто/може да се замени с пилешко или свинско крехко месо/
50 мл. бяло вино/вода
2 ч. л. чили сос (аз използвах Дерони)
1 домат /2 с. л. доматено пюре
2 ч. л. сок от лимон 1 глава кромид лук ,
1 с. л. царевично брашно
2-3 скилидки чесън
1к.л. захар
7 -8 листа маруля/ зеле
2 домата
200 гр. пушена моцарела
магданоз за поръсване
- за питките такос ( 12 -13 бр. малки)
2 с. л. бяло пшенично брашно
12 с. л. царевично брашно (260 гр.)
10 с. л. олио
2 яйца
1 ч.ч. вода
3-4 щипки сол
3 щипки черен пипер
1. Пригответе пикантните картофки като:
Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета, полейте ги с 2-3 с.л. олио и ги
оваляйте с миксираните подправки. Намажете дъното на голяма тава с олио и
наредете картофите на един ред (за да се изпекат равномерно) . Изпечете ги за
около 20-30 мин в предварително загрята фурна. Сега нещо важно! За да останат картофките хрупкави и в същото
време не прекалено твърди – след първите 15 мин от печенето, ги извадете и
намажете всяко едно картофче с краве масло. Това, омекотява острия пикантен
вкус и ароматизира картофките.
2. Пригответе плънката: В тиган се запържва за кратко прошутото(
нарязано на жулиени)
3. Лукът и чесънът нарежете на ситно и смесете в купа с
1.ч.л. лимонов сок, и 1 с.л. царевично нишесте. Запържете ги в тиган за около 2 -3 мин. Към тях прибавете
прошутото и доматеното пюре( аз го
приготвих, като накиснах един домат за 2
-3 мин. в гореща вода, обелих го и настъргах на ренде. Добавих му една скилидка
чесън и щипка розмарин), оставете да се запържи за минута – две и прибавете
виното и чили соса. Пържете, докато
виното се изпари и сместа полепне по прошутото. Подправете на вкус със сол ,
черен пипер и магданоз.
4. Нарежете няколко листа зеле или маруля – те
са за плънката. А отделно си подгответе съд за сервиране и поставете по цялото
дъно (като канапе) листа маруля или зеле.
5. Пригответе питките такос като: в купа налейте 1 ч. ч. студена вода и към нея прибавете двата вида брашно. Добавете леко разбититето яйца, овкусете със сол и черен
пипер и бъркайте до пълното хомогенизиране на сместа (трябва да се получи смес с консистенция на тесто за
палачинки). Намаслете леко тиган и
изпечете малки царевични палачинки, но
без да ги намаслявате. Готовите палачинки покривавайте с кърпа(веднага след
всяка изпечена) . Идеята е да останат
еластични и да не се чупят, като същевременно останат много хрупкави.
6. Такосите се пълнят обилно с плънката( от прошуто
с доматен- чили сос, пикантни картофки, зеле/ маруля и домат), но не се завиват на
руло, а само се прегъват и се подреждат върху канапето от маруля/зеле. Отгоре
се гарнират с меко сирене( в случая
пушена моцарела) ,сирене Чедар или
кашкавал . За Разкош, полейте с чили сос и поръсете с магданоз.
Ако ви
се хапва нещо свежо и нетрадиционно –
направете си такосJ . Една пикантна и много вкусна идея от
мексиканската кухня!
Тази рецепта обезателно ще я пробвам! Изкуших се много, нищо че рано сутрин налитам повече на сладко :) Направо са невероятни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!:)))) Много е подходяща,особено,ако ти се хапва нещо, като сандвич - джоб и нещо пикантно. Поне при мен е така, доста често:)))).
ОтговорИзтриване