понеделник, 10 декември 2012 г.

Арабски питки с чеснови картофки, ароматни късчета и моцарела




Арабски питки с чеснови картофки, ароматни късчета и моцарела




 
Продукти
За питките

      500 г брашно1 ч.л. сол1 ч.л. захар7 г суха мая  4 с.л. кисело мляко2 с.л. олио  1 бр. яйце
½ ч.ч. вода
-За ароматните късчета
250 гр. бяло пилешко месо
2 глави лук
4-5 скилидки чесън

          2 с.л. царевично брашно
2.с.л. чили сос
50 мл. бяло вино
3 с.л. доматено пюре
50 мл. вода
подправки (  сухи -мащерка, чубрица, риган, босилек)
2 бр. червени пиперки /камби
магданоз, черен пипер
-За чесновите картофки
400 гр. пържени картофки нарязани на ленти
 2 скилидки чесън
чубрица, черен пипер,сол
-Чеснов  млечен сос

200 гр. гъсто кисело мляко
2 скилидки чесън
копър, черен пипер, сол
2 с.л. заквасена сметана( пожелание)

- 200 гр. пушена моцарела/ кашкавал
- 100гр. зеле(нарязано на ситно) или маруля


Начин на приготвяне

1. За питките: В ½ ч.ч. хладка вода слoжете маята заедно със захарта. Оставете да шупне за около 5-10 минути. През това време в една купа смесете яйцето, киселото мляко, олиото и солта. Разбъркайте добре и добавете чашата с шупналата мая. Разбъркайте отново. Прибавете сместа към брашното и месете до получаване на пухкаво тесто, не лепнещо по ръцете. Оставете за около един час тестото да втаса. (Може да направите това и в хлебопекарна). Източник – receptite.com
2. за ароматните късчета: В тъган запържете пилешкото месо нарязано на късчета. В отделен тиган запържете нарязаните на ситно лук и чесън, прибавете запържените, пилешките късчета, добавете царевичното брашно, подправките и чили соса. След това добавете виното, доматеното пюре и водата. Изчакайте 2 мин и добавете нарязаните на ситно пиперки, подправете със сол и черен пипер. Накрая поръсете с магданоз и след още две мин свалете от котлона.
3. за чесновите картофки: Изпържете картофките, подправете ги с чесъна и подправките.
4. за чесновия сос: смесвате киселото мляко със сметаната и подправяте с копър, сол, черен пипер.
5. След като сте направили всички подготовки- разделете тестото на малки топки и ги разточете на много тънко. Изпечете ги на тъган за палачинки , като готовите питки намазвайте с малко масло и покривайте с кърпа.
6. Напълнете готовите питки с пилешко месо, зеле, картофки и настържете моцарела. Накрая полейте с млечния сос и завийте на руло