вторник, 4 декември 2012 г.

Сметанова салата с карфиол, каперси и мариновани морковени пръчици


 Сметанова  салата  с карфиол, каперси и мариновани морковени пръчици


Продукти ( за 4 порции по 250 гр.)

 300гр карфиол бланширан
1 морков
 2 стръка целина и магданоз
100гр. сирене
4 бр картофи
сол, черен пипер, 2 щипки чубрица
200гр . заквасена сметана
100 гр. кисело мляко
20 гр. каперси

За мариновани морковени пръчици
3 моркова
 2 с.л. зехтин
1 ч. л. мед
1 лимон
щипка сол.

Начин на приготвяне
   1. Карфиолът  се нарязва на дребно,слага се в купа и се прибавя настърган на едро морков, целина (нарязана на ситно), настъргано сирене. Картофите се настъргват на едро  ренде и се изпържват( докато са в тигана се подправят с чубрица и сол), след което ги добавете към салатата. Прибавете сметаната и  объркайте. Подправяте  с  черен пипер, чубрица, сол и отново разбърквате. Декорираите с каперси и мариновани моркови на пъчици.  Като идея,  ако искате да й придадете  форма , сложете салата в една купичка и я обърнете в чиния (предварително намокрете купичката, за да излезе по – лесно салатата)

2.       Мариновайте морковите като: Нарежете ги на жулиени(пръчици), и ги потопете за 20 мин.  в смес та от зехтин, мед , сол и сокът от един лимон. Така приготвените морковени пръчици, придават много свеж вкус на сметановата салата.