понеделник, 11 февруари 2013 г.

Сочен сладкиш с ябълки и касис


Сочен сладкиш с ябълки и касис

 Една рецепта - два сладкиша

Сочен сладкиш с ябълки и касис
Мини крембъли с ябълки, касис и мед
Продукти
1/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
½ к.л. канела
2 яйца
2 с.л. олио
1/3 ч.ч.сладкарска сметата
6 големи ябълки
100 гр. касис( замразен)
За глазурата:
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
50 гр. разтопено масло
1 ванилия/ есенция ром
  Основната рецепта за този сладкиш е на  Елена от„ Кулинарни Страсти”. Ето и линк към оригиналната рецепта
http://kulinarnistrasti.blogspot.com/2012/10/blog-post_23.html

                                             Начин на приготвяне   

От посочените продукти може да приготвите два десерта.
Първият е настоящия "Сочен сладкиш с ябълки и касис", а  за да приготвите "Мини крембъли с ябълки, касис и мед" - използвате за основа сочния сладкиш, с добавка маслени трохи и мед,  ето линк към рецептата  
 http://mishelsbakery.blogspot.com/2013/02/blog-post.html
 
Сочен сладкиш с ябълки и касис
      1.       В купа смесете захарта, брашното, бакпулвера и солта.
2.  В друга купа разбийте с миксер  яйцата, сметаната, олиото и канелата.
3.  Постепенно към яйчената смес добавете сухите съставки.
4.  Почистете и обелете ябълките. Нарежете на тънки ивици и смесете с тестото. Накрая добавете към сместа измитите, подсушени и набрашнени плодове касис.
5.Постелете дъното и стените на правоъгълна тавичка с пекарска хартия,( аз използвах правоъгълна форма с размери 25/11 и вис. 7 см. ), намаслете добре и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете за  -60мин.
 6.   Глазурата се приготвя като смесите яйцето, захарта и добавите разстопеното, но не горещо  масло. Извадете сладкиша и намажете с глазурата. Върнете отново във фурната и изпечете за 15 мин.

 

     7. Готовият сладкиш оставете да изстине напълно и тогава го извадете от формата(тавичката), отстранете хартията,ако има такава и сложете в табла, но не обърнат, а с глазурата нагоре.Поръсете с пудра захар( пожелание)