четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Есенна шоколадова торта

Есенна шоколадова торта






  И ето в разгара на любимата ми есен,  ме осени идеята за  една такава  есенно -шоколадова торта. Но си я представях някак лека и ефирна, с вкус на много тъмен шоколад – точно като падащите  от повея на вятъра, есенни листа. За тази цел след дълго търсене сглобих варианта, а именно : рецептата за блатовете е изцяло на  Sunshine's Kitchen( получават се много щоколадови меки и влажни блатове, които нямат нужда от сиропиране).  А кремът който избрах е по идея на Йоли ( „Мус торта с поширани круши”) Този мус е много ефирен и ненатрапчив, и най важното за мен – не се приготвя със сурови яйца!
Резултатът – получи се невероятно сполучлива торта,с  далечен аромат на кафе, богат вкус на тъмен шоколад, който по никакъв начин не се натрапва и накрая те оставя с  дъх  на леко запечени бадеми. Определено това е моята шоколадова торта:)

Продукти за блатовете( форма с диаметър 20см), ето линк към оригиналната рецепта:

http://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се разделя на три равни части, от които се се изпичат три блата в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Печенето трае 20 минути във фурна без вентилатор на 190 градуса.( до суха клечка)

След като блатовете са готови се охлаждат и изваждат от формата.
Продукти за шоколадовия мус –крем
3 жълтъка
60 г захар
1 ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна сладкарска сметана

350 г тъмен шоколад
 

За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие сварете крема докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Може да направите това и на водна баня, ако се страхувате, че крема може да загори. Докато крема е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца и бъркайте докато се стопи напълно. Охладете добре. Накрая разбийте останалата сметана на не много твърд сняг и внимателно я добавете към шоколадовия крем.
Сглобяване на тортата:
В равна тортена чиния редим тортата в последователност блат – крем. Накрая завършваме като измазваме тортата отгоре и отстрани с крем. Прибираме тортата в хладилник за половин час да стегне. През това време подготвяме декорацията.

За декорация:
50гр. черен шоколад
150 – 200 гр. филирани бадеми
1. с.л. краве масло
Бадемите се запичат за 2 -3 мин. с маслото на тефлонов тиган. И се оставят настрани да изстинат. След това шоколадът се разстопява на водна баня и готово. Тортата се поръсва обилно отгоре и отстрани с филирани бадеми и накрая се прави нещо като решетка с разстопения шоколад.
Запечените бадеми, освен, че отключват богатия вкус на бадемово масло, много приличат на паднали есенни листа , а шоколадът......... това е за което говоря !










Няма коментари:

Публикуване на коментар