сряда, 19 септември 2012 г.

Орехови бисквити с черен шоколад , кокосови стърготини и сушени кайсии



Орехови бисквити с черен шоколад , кокосови стърготини и сушени кайсии

 
 

продукти
за 25 броя

За ореховите бисквити:


100гр. бяло брашно
100гр. пудра захар
150гр. едро смлени орехи
1 пак. Ванилова захар
100гр. краве масло/ маргарин
100гр. кокосови стърготини
½ к.л. бакпулвер
за глазурата:
200 гр. черен шоколад
50мл. прясно мляко

 
за декорация

100гр. сушени кайсии
100гр. кокосови стърготини


Начин на приготвяне
1. Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера,100гр. кокосови стърготини, ядките, захарта и ваниловата захар. Разбъркайте с дървена бъркалка за да се смесят сухите съставки.

2. След това добавете маслото(маргарина), на стайна температура, добавете водата, при нужда и още малко от нея ( ако слагате масло) ,или ако използвате маргарин не прибавяйте вода въобще, тъй като в него се съдържа достатъчно.

3  Съберете съставките на топка, без да месите продължително. Поставете тестото върху парче стреч фолио, разплескайте го на диск, увийте и сложете в хладилника да се стегне (най малко за 1 час).

4.Разделете вече охладеното тесто на две части. Едната част приберете в хладилника, а другата подгответе за работа ето как:
5.. Върху набрашнен плот разточете стегнатото  тесто на кора с дебелина 5 мм . Изрежете кръгчета с диаметър 4 см ( може да използвате ринг или малка чашка за кафе) и ги сложете в застлана с хартия за печене тава. Покрийте тавата със стреч фолио и сложете в хладилника да се стегнат (приблизително 15 – 20мин.). Целта е бисквитките  да запазят максимално формата си при печене, като ги сложите добре охладени в силно загрята фурна. Повторете процеса с останалата част от тестото.(Идеята е докато работите с едната част от тестото , останалата да остане стегната, по този начин  тестото е гладко, не лепне и е по- лесно за моделиране).
6. Сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна, намалете я на 180 градуса и печете 8-10 до 12 минути.
7. Изчакайте леко да се охладят, извадете ги от тавата и охладете окончателно върху решетка.


Препоръчително е бисквитките да се глазират на следващия ден или най – малко 1  - 2 часа, след като са били изпечени.

  Приготвяне на глазурата:
1. Загрейте на котлона,( на водна баня), млякото в малка касерола. След като се затопли прибавете шоколада, начупен на  малки парченца и бъркайте енергично, до образуването на рядък  крем. Махнете от котлона и глазирайте бисквитите,  докато е още горещ шоколадовия крем, (при нужда, ако се сгъсти при работа, върнете го обратно на котлона да се разтопи отново).

2.  Сипете шоколада в голяма чиния и потапяйте бисквитките само от едната страна                     3.   Внимателно поставете покритите с шоколад бисквити  да изсъхнат върху решетка ( под решетката сложете стерч фолио или хартия за печене, така падналия шоколад, може да използвате отново).


След като изсъхнат напълно шоколадовите бисквитки декорирайте с кокосови стърготини и нарязани на много- дребно сушени кайсии.

Бисквитките са най- вкусни на следвашия ден след приготвянето им, разбира се с чаша ароматно кафе :)