вторник, 18 септември 2012 г.

Торта Емоция


Торта Емоция

 Продукти

за блатовете:
200г захар
2 яйца
2 ч.л. какао
½ опаковка кондензирано мляко/ 200 гр.
200 г сметана
1 ч.л. набухвател
300г брашно
1 ванилия
Крем – основа за бял и черен шоколадов крем

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
9 с.л.захар
6 с.л.брашно
1 ванилия
100мл. кондензирано мляко
за бялшоколадов крем

½ крем – основа
100мл. сладкарска сметана – подсладена и разбита
1 к. л. канела
100гр. бял шоколад

 за черен шоколадов крем
½ крем – основа
100мл. сладкарска сметана – подсладена и разбита
1 к. л. канела

100гр. черен  шоколад

за- маслен крем с кондензирано мляко
125 гр. краве масло
1/2 опаковка кондензирано мляко сладко/ 200 гр

За декорация:
Кокосови стърготини
какао на прах


Бадемови бисквитки с шоколад и касис- линк към рецептата http://mishelsbakery.blogspot.com/2012/08/100.html?spref=fb

Начин на приготвяне:
За блата:

С миксер разбийте яйцата и захарта, добавете сметаната, кондензираното мляко и продължете да разбивате. Добавете бакпулвера, какаото и брашното. Тестото разделете на 2 части.
 Във форма (26 см. в диаметър), намазана с масло  сипете половината тесто. Сложете в предварително загрята фурна на 180 С за 20 минути. Като се изпече блата, го прехвърлете на решетка и изпечете и втория.
За крем – основа за бял и черен шоколадов крем

 Смесете захарта и брашното. Разредете с кондензираното мляко и разбъркайте за да получите гладка каша. Сложете жълтъците, разбъркайте добре и доразредете с леко затопленото прясно мляко. Сварете гъст крем на бавен огън. Отнемете от котлона. Докато крема е горещ го разпределете в два отделни съда.

За бял и черен шоколадов  крем
Към ½ крем основа(горещ) , прибавете начупен бял шоколад и бъркаме докато се разтопи.
Към другата ½ крем основа прибавете начупен черен шоколад и  отново бъркате докато се разтопи.  Оставете двата крема да изстинат  поне 30мин. в хладилник.
Разбивате сметаната с канела много добре.
прибавяте половината сметана към белия крем и другата половина към черния крем.
Разбийте добре двата крема поотделно с миксер.Отново ги оставете в хладилник до сглобяване на тортата.


Рецептите за крем – основа, бял и черен шоколадов крем са адаптирани от Еклеровата тортна  на Йоли http://yoli-www.blogspot.com/2010/05/blog-post_31.html

За маслен крем с кондензирано мляко

Разбивате маслото(на стайна температура), на твърд бял крем (около 10- 15 мин.). Важно! Кондензираното мляко (На стайна температура, съвсем леко затопляте на водна баня- не на котлон – за около 5 мин. Целта е да се уравновесят температурите на маслото и млякото.( млякото не трябва да е прекалено топло за да не разтопи маслото, нито да е студено – за да не пресече маслото).

Към масления крем, при непрекъснато базбиване с миксер,прибавете постепенно кондензираното мляко(  по една супена лъжица), до усвояване на цялото количество (200мл).

Сглобяване на тортата:
 
 
1.Сложете първия блат в равна тортена чиния. Ако желаете може леко да го сиропирате по ваш вкус.

2. Намажете с бял шоколадов крем,върху него сложете черен шоколадов крем  и го разнесете на тънък пласт  за да се получи при разрязване нещо като тъмна ивица.Поръсете с кокосови стърготини (по желание –леко ги запечете на тиган – така ще придобиват по силен аромат).

3. Сложете втория блат и  намажете отгоре, и отстрани тортата с масления крем.

4. След като заравните добре тортата, поръсете  обилно с  какао и по желание декорирайте с бадемови бисквитки с  шоколад и касис – ето линк:  http://mishelsbakery.blogspot.com/2012/08/100.html?spref=fb
Отстрани посипете обилно тортата с леко запечени кокосови стърготини.
И се наслаждавайте с емоция:)