Торта
Емоция
за
блатовете:
200г захар
2 яйца
2 ч.л. какао
½ опаковка кондензирано мляко/ 200 гр.
200 г сметана
1 ч.л. набухвател
300г брашно
1 ванилия
Крем – основа за бял и черен
шоколадов крем200г захар
2 яйца
2 ч.л. какао
½ опаковка кондензирано мляко/ 200 гр.
200 г сметана
1 ч.л. набухвател
300г брашно
1 ванилия
500 мл прясно
мляко
2 жълтъка
9 с.л.захар
6 с.л.брашно
1 ванилия
100мл. кондензирано мляко
за бялшоколадов крем2 жълтъка
9 с.л.захар
6 с.л.брашно
1 ванилия
100мл. кондензирано мляко
½ крем – основа
100мл. сладкарска сметана – подсладена и разбита
1 к. л. канела
100гр. бял шоколад
за черен шоколадов крем
½ крем – основа
100мл. сладкарска сметана – подсладена и разбита
1 к. л. канела
100гр. черен шоколад
за- маслен крем с кондензирано мляко
125 гр. краве масло
1/2 опаковка кондензирано мляко сладко/ 200 гр
100мл. сладкарска сметана – подсладена и разбита
1 к. л. канела
100гр. бял шоколад
за черен шоколадов крем
½ крем – основа
100мл. сладкарска сметана – подсладена и разбита
1 к. л. канела
100гр. черен шоколад
за- маслен крем с кондензирано мляко
125 гр. краве масло
1/2 опаковка кондензирано мляко сладко/ 200 гр
За декорация:
Кокосови
стърготиникакао на прах
Бадемови
бисквитки с шоколад и касис- линк към рецептата http://mishelsbakery.blogspot.com/2012/08/100.html?spref=fb
Начин на приготвяне:
За блата:
С миксер
разбийте яйцата и захарта, добавете сметаната, кондензираното мляко и
продължете да разбивате. Добавете бакпулвера, какаото и брашното. Тестото
разделете на 2 части.
Във форма (26 см. в диаметър), намазана с масло сипете половината тесто. Сложете в предварително загрята фурна на 180 С за 20 минути. Като се изпече блата, го прехвърлете на решетка и изпечете и втория.
За крем –
основа за бял и черен шоколадов кремВъв форма (26 см. в диаметър), намазана с масло сипете половината тесто. Сложете в предварително загрята фурна на 180 С за 20 минути. Като се изпече блата, го прехвърлете на решетка и изпечете и втория.
Смесете захарта и брашното. Разредете с
кондензираното мляко и разбъркайте за да получите гладка каша. Сложете
жълтъците, разбъркайте добре и доразредете с леко затопленото прясно мляко.
Сварете гъст крем на бавен огън. Отнемете от котлона. Докато крема е горещ го
разпределете в два отделни съда.
За бял и черен шоколадов крем
Към ½ крем основа(горещ) , прибавете начупен бял
шоколад и бъркаме докато се разтопи. Към другата ½ крем основа прибавете начупен черен шоколад и отново бъркате докато се разтопи. Оставете двата крема да изстинат поне 30мин. в хладилник.
Разбивате сметаната с канела много добре.
прибавяте половината сметана към белия крем и другата половина към черния крем.Разбийте добре двата крема поотделно с миксер.Отново ги оставете в хладилник до сглобяване на тортата.
Рецептите за крем – основа,
бял и черен шоколадов крем са адаптирани от Еклеровата тортна на Йоли
http://yoli-www.blogspot.com/2010/05/blog-post_31.html
За
маслен крем с кондензирано мляко
Разбивате маслото(на стайна температура), на твърд бял
крем (около 10- 15 мин.). Важно! Кондензираното мляко (На стайна температура,
съвсем леко затопляте на водна баня- не на котлон – за
около 5 мин. Целта е да се уравновесят температурите на маслото и млякото.(
млякото не трябва да е прекалено топло за да не разтопи маслото, нито да е
студено – за да не пресече маслото).
Към масления крем, при непрекъснато базбиване с миксер,прибавете
постепенно кондензираното мляко( по една
супена лъжица), до усвояване на цялото количество (200мл).
Сглобяване
на тортата:
2. Намажете с бял шоколадов
крем,върху него сложете черен шоколадов крем и го разнесете на тънък пласт за да се получи при разрязване нещо като тъмна
ивица.Поръсете с кокосови стърготини (по желание –леко ги запечете на тиган –
така ще придобиват по силен аромат).
3. Сложете втория блат и намажете отгоре, и отстрани тортата с масления
крем.
4. След като заравните добре
тортата, поръсете обилно с какао и по желание декорирайте с бадемови
бисквитки с шоколад и касис – ето линк: http://mishelsbakery.blogspot.com/2012/08/100.html?spref=fb
Отстрани посипете обилно тортата с леко запечени кокосови стърготини.
Отстрани посипете обилно тортата с леко запечени кокосови стърготини.
И се наслаждавайте с емоция:)
Няма коментари:
Публикуване на коментар